Aquests dies està arribant a les bústies de moltes cases a Espanya una carta de la DGT. Normalment això no és un bon senyal, però aquesta vegada no hi ha motius per preocupar-se, no és una multa. La Dirección General de Tráfico ha decidit utilitzar el paper per contactar amb milions d'usuaris per notificar-los diverses modificacions al reglament que entraran en vigor pròximament.

Fa molts mesos que aquestes cartes arriben a les bústies i continuen fent-ho. La decisió de la DGT és la de notificar de forma directa a través de carta (en plena època digital) els canvis al Reglament General de Vehicles que començaran a aplicar-se a partir de 2022.

La nova normativa

A les cartes enviades als domicilis dels conductors s'informa que el límit fixat per a les baixes serà d'un any i per sol·licitar-ho serà necessari demanar la seva pròrroga. De no fer-se es reactivarà l'estat del vehicle. Aquesta situació podria provocar una situació desagradable en la qual un titular podria trobar que se li reclamen impagaments per no estar al corrent de l'estat del seu cotxe.

ITV Europa Press

Cua en l'ITV / Europa Press

També entra en vigor una nova norma per als cotxes que hagin estat declarats com a sinistre total. Aquests vehicles hauran de passar una nova ITV després de sortir del taller de reparació, ara les autoritats podran exigir un document que certifiqui el bon estat de l'automòbil i si és apte per tornar a circular.

L'últim punt informa que la Direcció Provincial podrà donar de baixa definitivament als vehicles que no hagin superat cap ITV ni tinguin assegurança en vigor durant els últims 10 anys.

El risc de barrejar alcohol amb begudes energètiques

Un estudi finançat per la DGT de l'Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de l'Institut de Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol adverteix del perill que suposa barrejar alcohol amb begudes energètiques, una pràctica molt comuna entre els joves.

Les begudes energètiques incrementen el nivell d'alcohol en sang i produeixen un fals estat de seguretat als conductors, la qual cosa augmenta el risc de patir un accident de trànsit. L'estudi ha estat publicat a la revista International Journal of Neuropsychopharmacology. L'alt contingut en cafeïna d'aquests refrescos redueixen l'efecte sedant de l'alcohol, però mantenen els seus efectes negatius. A més la seva combinació incrementa les concentracions de sang d'ambdues substàncies.

Les conclusions de l'estudi són clares: "L'estudi conclou que la barreja de begudes energètiques amb alcohol, que està molt de moda entre la població més jove, predisposa a conduir sota els efectes de l'alcohol. Però aquestes begudes amb alt contingut de cafeïna no són capaces de contrarestar els efectes perjudicials de l'alcohol en les habilitats per conduir, el temps de reacció o la coordinació entre vista i motricitat", segons Clara Pérez-Mañá, autora del treball.

Per fer l'estudi, els investigadors van analitzar el comportament i reaccions de setze voluntaris joves i sans, a qui, en diferents sessions, se'ls van subministrar diferents begudes: només alcohol, 60 grams, l'equivalent a tres combinats; alcohol barrejat amb begudes energètiques, també l'equivalent a tres llaunes o 240 grams de cafeïna; només begudes energètiques; o aigua.

A tots els van sotmetre a diverses proves subjectives i objectives per analitzar el seu estat i rendiment, i els van fer anàlisi per comprovar les seves concentracions d'alcohol i cafeïna en sang.