El barri d'Itaewon, a Seül (Corea del Sud) ha patit una terrorífica nit el cap de setmana previ a Halloween. Una estampida ocorreguda al voltant de les 22:15, hora local, ha resultat en la mort d'almenys 151 persones, 22 de les quals eren estrangeres, així com 82 ferits. Segons les autoritats sud-coreanes són 270 els casos de desapareguts relacionats amb la tragèdia.

De moment es desconeix la causa de l'estampida, però el president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, ha assegurat en un comunicat que la investigació del fet és "màxima prioritat". "Investigarem en profunditat les causes de l'accident per a fer millores fonamentals perquè no tornin a ocórrer incidents similars", ha declarat.

Itaewon és un barri cèntric molt conegut per ser el lloc de preferència dels ciutadans de Seül per a celebrar la festa de Halloween. La seva fama atrau també turistes i persones d’arreu el país. Aquest any s’ha calculat que la xifra d’assistents podria situar-se prop de les 100.000 persones, ja que era el primer Halloween des de la pandèmia que se celebrava sense restriccions.

Un carreró empinat i estret

El focus de l'estampida s'hauria produït a un carrer empinat i tan sols d'uns quatre metres d'amplada a prop de l'Hotel Hamilton. Segons tots els testimonis l'allau venia provocat per una caiguda col·lectiva originada a dalt de tot de l'empinat carrer. El mitjà sud-coreà Yonhap ha recollit aquest testimoni d'un assistent a les festes: "tothom va començar a caure de sobte i la gent que era a baix va quedar aixafada".

El que no s’explica ningú, però, és com ha pogut succeir una cosa semblant, tenint en compte que a Corea del Sud sempre es posen en marxa efectius de seguretat quan es preveu una aglomeració multitudinària. El període de dol s’estendrà fins que l’accident estigui sota control; un accident que el president del país ha titllat de “tragèdia i un desastre que mai no hauria d’haver-se produït”.