Fa més d'un mes que els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional van desarticular una banda que des de Girona van falsejar carnets de conduir per tot Espanya, la batejada operació Loki. Segons les dades que van poder provar des de la Direcció General de Trànsit més de 900 persones havien aconseguit carnets sense fer els tràmits ni les proves que pertocaven.

Tot plegat estava liderat per un informàtic que treballava per la DGT i que, en col·laboració amb la seva parella i un altre delinqüent, havien aconseguit una xarxa de comercials que venien aquests carnets falsejats. L'informàtic havia aconseguit accedir a la base de dades i introduïa els noms de les persones que, previ pagament a la banda criminal, volien obtenir un carnet o recuperar punts.

Els carnets del cas Loki encara estan en vigor per la DGT

Però després de més de 30 dies, els conductors que van obtenir aquest carnet de conduir encara poden circular sense massa problemes. Així ho ha pogut saber ElCaso.cat de fonts policials. Quan en un control s'atura un conductor amb un d'aquests carnets presumptament falsejats a l'aplicatiu que tenen els agents, siguin de Guàrdia Urbana o dels Mossos d'Esquadra, surt que és correcte. Com que encara no s'ha celebrat el judici, el carnet no està invalidat, tot i que alguns dels conductors van ser detinguts i van haver d'entregar el carnet físic als investigadors.

Els conductors, si expliquen que no porten el carnet a sobre i mostren el DNI, l'aplicatiu el marca correctament en vigor i els agents, si no tenen cap altra indici, han de deixar seguir el conductor. Si els agents indaguen més en la fitxa del conductor veuen que pot ser un dels detinguts, fa un mes, per falsedat documental, però res detalla que el carnet sigui un dels falsejats.

Cas Loki: falsificadors de carnets de conduir / ACN

Imatge de la detenció de l'Álvaro, l'informàtic que liderava la banda de falsificadors / ACN

Això deixa als policies en una situació molt complicada. Tot i que poden sospitar que els conductors fan servir els carnets del cas Loki, no els poden investigar per conduir sense mai haver aconseguit el permís de conduir.

Trànsit ja marca els carnets "presumptament" falsejats

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, la Direcció General de Trànsit ha enviat una circular a tots els cossos policials per avisar-los que malgrat que els carnets encara surten en vigor a l'aplicatiu, des de la DGT s'ha inclòs una marca a la base de dades amb la següent informació: "Presumpta implicació en trama de canvis i permisos cond: Op. Loki. J. Inst N.1 Girona DP 795/2020".

Aquesta informació que ara apareix quan els agents verifiquen el permís de conduir amb l'aplicatiu de la DGT no permet retirar el conductor de la carretera, ja que el carnet segueix en vigor, però sí que permet als policies indagar més sobre aquests permisos.

La DGT també ha activat un correu electrònic on els policies poden demanar un informe urgent sobre carnets concrets per si tenen sospites que són dels falsificats i els hi surt aquesta marca. D'aquesta manera, tot i que segueixen en circulació, la DGT pot demanar als policies que obrin diligències per perseguir els conductors per un presumpte delicte contra la seguretat viària per conduir sense haver obtingut mai permís de conduir de manera legal.

Un perill a la carretera

Més enllà d'haver escapçat la banda criminal que liderava la creació i venda d'aquests carnets falsejats, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional poc més han pogut fer per treure de circulació els conductors que havien pagat per aconseguir el carnet per vies no legals. La preocupació per aquesta burocràcia entre els agents que es dediquen al trànsit és evident.

Centenars de conductors amb un carnet aconseguit sense exàmens teòrics o pràctics i sense reconeixements mèdics circulen per les mateixes carreteres que el lector d'aquesta notícia.