La Direcció General de Trànsit (DGT) persegueix tota classe de comportaments que ens puguin suposar una distracció al volant i ens posin en perill a nosaltres i a la resta de conductors. Tot i que no estigui estipulat al Reglament General de Circulació, actes com manipular o moure alguna cosa dins el cotxe estan mal vistos i si un agent considera que posa en perill la seguretat viària, ens pot multar amb 80 euros. Agafar les ulleres de sol de la jaqueta, donar un glop a una botella d’aigua o rascar-se l’esquena podrien ser alguns d’aquests comportaments que comporten sanció.

Aquest últim precisament és el que li va passar a un camioner que circulava per Terol. Segons els agents que el van multar, l’home conduïa “sense la diligència, la precaució i l'atenció necessàries per evitar tota mena de mal propi o aliè.  Condueix rascant-se l’esquena amb una forquilla desatenent per complet l’atenció permanent a la conducció”. Per aquest motiu, el conductor va ser sancionat amb 240 euros per la Guàrdia Civil a l’A-23.

Rascar-se l’esquena pot ser multat perquè es perd l’atenció a la carretera

La multa per rascar-se l’esquena no és per aquest fet en si. Quan manipulem un objecte mentre estem conduint, estem deixant anar una mà del volant i el més probable és que també apartem la vista de la carretera encara que només siguin uns segons. Per posar un exemple, si estem només 4 segons apartant la vista mentre circulem a 100 km/h, haurem recorregut uns 113 metres sense mirar la carretera.

Per aquest motiu, els casos ja mencionats de rascar-se l’esquena, agafar les ulleres de sol o beure aigua, a més d’altres com mossegar-se les ungles o agafar un mocador per treure’s els mocs es poden arribar a sancionar. De fet, cada vegada els agents són més estrictes amb aquests comportaments. La DGT està posant èmfasis també en la utilització del telèfon mòbil i el GPS, arribant a multar amb 200 euros i la retirada de sis punts del carnet per simplement tocar-los.