Caçat un fugitiu molt esmunyedís a Jerez de la Frontera, a Cadis. La Policia Nacional ha detingut un home que liderava una organització criminal dedicada al tràfic de drogues mitjançant l'ús d'helicòpters. A més, va ser enxampat per l'accident d'una de les aeronaus l'any 2015 a la província de Cadis amb 900 quilos d'haixix. El narco capitanejava la banda des d'aquesta zona del sud d'Espanya i introduïa, per la seva situació estratègica a prop de l'estret, les substàncies estupefaents a Europa

 

La Policia Nacional va iniciar una investigació l'any 2021, la qual va centrar-se a la localització d'aquest individu, quan els agents van tenir coneixement que el fugitiu controlava una estructura criminal que operava a diversos països. Per això, va ser sol·licitada la emissió d'una Ordre Europea de Detenció i Entrega. També van realitzar-se diferents comprovacions en col·laboració amb les autoritats portugueses de la xarxa ENFAST, mitjançant les quals va esbrinar-se que el fugitiu canviava de lloc recurrentment entre Portugal, Cadis i diverses localitats rurals de Huelva. 

Però un cop localitzada la zona per on es movia, pel sud-oest d'Espanya i el sud de Portugal, va haver-hi un problema afegit, a més dels moviments: utilitzava identitats i documentació falsa. Els investigadors van centrar la localització de l'home a les rodalies de la ciutat de Jerez de la Frontera i, finalment, van aconseguir concretar el domicili on estava residint temporalment i establir un dispositiu que va permetre detenir-lo. A l'arrestat, a més, li constaven cinc reclamacions de diferents jutjats nacionals per tràfic de drogues.

Estavella un helicòpter amb 900 quilos d'haixix

Però tota aquesta investigació va ser oberta, en part, per un accident en helicòpter. L'any 2014 van iniciar-se les indagacions, quan el Cos Nacional de Policia (CNP) va confirmar l'existència d'una estructura criminal radicada a la província de Cadis. Aquesta organització es dedicava a la introducció d'haixix a tot Europa mitjançant helicòpters. I, presumptament, l'arrestat controlava tota l'estructura de l'entramat i la seva activitat. 

L'any 2015, però, un dels helicòpters dels quals disposava va estavellar-se a la localitat malaguenya de Guacín. A l'accident van morir els dos ocupants. Però no només va quedar en un tràgic sinistre amb dues víctimes mortals, sinó que la Policia Nacional va intervenir 900 quilos d'haixix a l'interior de l'aeronau. Aquests indicis van ser claus per a la investigació que ha conclòs aquest 2023 amb la detenció del fugitiu a la zona de Jerez de la Frontera.