Capturat un perillós líder de la mara Barrio 18 a Madrid. La Policia Nacional ha detingut a la capital espanyola un home de nacionalitat salvadorenca, buscat per les autoritats del seu país per delictes d'homicidi agreujat, privació de llibertat i extorsió agreujada. Tots van ser comesos com treballs de la banda de la qual forma part, molt activa en el Triangle d'Amèrica Central (Guatemala, Hondures i El Salvador). La localització i arrest del criminal va tenir lloc aquest dimarts al matí un cop el cos tingués constància que podia trobar-se a Espanya després de la Notícia Vermella interposada pel Salvador a la Interpol.

 

La Policia Nacional, de forma conjunta entre efectius del Grup de Localització de Fugitius de l'UDYCO Central i de la Comissaria General d'Informació, van detenir aquest líder de Barrio 18 a Madrid, dimarts a la tarda. El marero ha estat posat a disposició del Jutjat Central d'Instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, en funcions de guàrdia, i el magistrat corresponent va decretar el seu ingrés a la presó. En aquests moments, s'espera una petició d'extradició del país liderat per Nayib Bukele.

El principal temor d'aquest tipus d'individus perillosos i membres destacats de les maras centreamericanes és que es produeixi una implantació fora dels seus països d'origen. De fet, no seria una cosa tan forassenyada, atès que Barri 18 va néixer als suburbis de Los Angeles (Estats Units) i poc després es va expandir i va agafar força a Guatemala, Hondures i El Salvador. En aquests tres països, a més, va provocar una autèntica guerra enfocada a alçar-se com a grup dominant davant la banda rival coneguda com la Mara Salvatrucha.

El "model Bukele" contra el crim organitzat

El president del Salvador, Nayib Bukele, ha protagonitzat pràcticament des de la seva arribada al poder el 2019 una autèntica guerra contra les organitzacions criminals que aterrien els salvadorencs des de fa anys. Els crims, entre assassinats i homicidis, sumats a les tortures i al control que tenien les maras sobre la població ha estat el seu principal objectiu a eliminar, tot i que no sense crítiques pels mètodes utilitzats. Els salvadorencs (fins i tot a l'exterior) es mostren contents del retorn de la seguretat al país, que registra en aquests moments els índexs més baixos d'homicidis de les últimes tres dècades i creat un nou escenari econòmic al país centreamericà.

EuropaPress 4831250 23 november 2022 salvador san juan opico salvadors president nayib bukele
El president del Salvador, Nayib Bukele, en una imatge d'arxiu / Camilo Freedman, dpa

Tot això s'ha aconseguit amb una mà dura que caracteritza el "model Bukele" amb presons atapeïdes de presos i imatges explícites i sensibles distribuïdes pel govern salvadorenc de com són tractats els mareros del crim organitzat als centres penitenciaris del país. La mesura d'excepció, que s'ha convertit en la principal acció de seguretat contra aquestes bandes, ha contribuït a disminuir els homicidis al país centreamericà, va elevar la popularitat de Bukele però és assenyalada, per ONGs nacionals i internacionals, de violar drets humans.