Descontrol en un Ikea de Xangai. Un cas de positiu en covid ha provocat les corredisses de desenes de clients que han intentat fugir de la botiga generant, així, una escena de caos. Mentrestant, el personal de seguretat intentava tancar-los a dins. Els clients han entrat en un estat de pànic després de saber que hi havia entrat un contacte estret d'un cas positiu, un nen de 6 anys, asimptomàtic, que havia tornat a la ciutat després d'un viatge al Tibet, segons informa el portal web 3/24. Les escenes de la corredissa no ha tardat a fer-se virals a les xarxes socials.

L'estricta normativa xinesa

En les imatges publicades es poden veure a tots els clients retinguts a dins la botiga, corrent i empenyent per arribar a ascensors o portes per a intentar sortir a l'exterior. Segons les restriccions de Xangai, en haver estat en contacte amb un positiu de covid, tots ells tenen l'ordre de fer dos dies de quarantena i controlar el seu estat de salut cinc dies més, un fet que després de passar el que hem passat, fa una mica mandra. A causa de l'estricta normativa sanitària que la Xina continua aplicant davant de casos positius de covid —quarantenes, confinaments i proves obligatòries—, l'Ikea de Xangai ha esdevingut un caos. Els usuaris volien evitar costés el que costés estar en contacte amb el nen de 6 anys i sortir de la botiga el més aviat possible.

Imatges publicades a les xarxes socials on es pot veure l'escena de caos a l'Ikea de Xangai, on els usuaris intenten sortir a l'exterior I Twitter Nikola3

El subdirector de la Comissió de Salut de Xangai, Zhao Dandan, va anunciar en roda de premsa el passat diumenge que "la botiga i la zona afectada seran tancades durant dos dies" i que les persones que viuen a prop de la zona hauran de sotmetre's a entre dos i cinc dies de vigilància sanitària fins que s'asseguri que no hi ha infectats per covid.

Altres brots de covid a la Xina

Entre l'abril i el maig d'aquest any, la ciutat de Xangai es va convertir en la ciutat amb el confinament més estricte realitzat fins ara sota la política "tolerància zero". Les autoritats van anunciar el tancament de la majoria d'activitats i va obligar els habitants a romandre a les seves cases, sense poder sortir, ni tan sols, a comprar productes essencials. No és el primer cop que passa algun incident així a la Xina. De fet, a principis d'agost, uns 80.000 turistes van haver de ser confinats a l'illa tropical de Hainan, una destinació situada al sud del país i molt popular. Des d'aleshores, molts turistes encara hi continuen atrapats, malgrat que altres ja han pogut tornar a les seves respectives ciutats. D'altra banda, aquesta primavera passada, la capital de Xangai va patir un confinament de dos mesos com a resposta al pitjor brot al país després de dos anys.

Malgrat que actualment es detecten menys d'una desena de casos positius al dia —gairebé tots asimptomàtics— i que ja han anunciat que es podran reobrir les escoles després de més de cinc mesos, encara estan vigents les rigoroses exigències sanitàries. I el cert és que ningú vol tornar a viure l'any 2020.