Tot evoluciona, també les drogues. Les barreges i combinats entre diferents substàncies sempre han estat presents al mercat il·legal, tot i que el ressorgiment o creació de noves com el fentanil provoca un nou marc d'anàlisi, especialment per als cossos policials. Tot i així, en aquest cas parlem de Calvin Klein o CK, el narcòtic que ha aterrat aquest dilluns a l'aeroport d'Eivissa. L'Agència Tributària i la Guàrdia Civil han detingut a la terminal un home de nacionalitat espanyola i resident a l'illa amb tres quilos de CK, un compost de cocaïna i ketamina.

La detenció de l'individu es va dur a terme aquest dilluns en una operació conjunta entre el destacament Fiscal i Fronteres de la Guàrdia Civil i funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària. Els agents van trobar entre les pertinences del sospitós diferent documentació que acreditava la compra d'estris i de materials necessaris per a la posterior distribució, a la menuda, de la CK. Per això, a més dels tres quilos intervinguts d'aquesta substància de disseny, l'home va ser arrestat per un delicte de tràfic de drogues i va ser posat a disposició del jutge de guàrdia, que va decretar el seu ingrés a presó provisional. Però, què és el combinat conegut popularment com a Calvin Klein?

 

'Calvin Klein', la droga de disseny que combina ketamina i cocaïna

Aquesta droga de disseny, que ja va ser detectada lleument a València el 2009 durant la Campanya Quioscos Salut, es compon, principalment, de ketamina i cocaïna. Per poder comprendre els efectes d'aquest narcòtic i els efectes negatius per a la salut per la seva agressivitat en ser consumida, és necessari analitzar les dues principals substàncies que unides creen Calvin Klein. La ketamina és un anestèsic utilitzat en diferents animals, principalment en cavalls o gats, també denominada Kit-Kat, Special K o Business Monkey. Aquesta es barreja amb la cocaïna, droga més habitual que l'anterior al mercat il·legal europeu.

La poció de ketamina i cocaïna per crear la dissenyada Calvin Klein provoca que els efectes siguin més agressius, i no es multiplica per dos l'efecte com es podria pensar, sinó per bastant més. Atès que aquesta barreja explosiva uneix un estimulant (cocaïna) amb un depressor (ketamina) del sistema nerviós central, la qual cosa provoca un desequilibri i al·lucinacions molt agudes. Malgrat que l'entrada d'aquesta substància a Espanya és relativament nova, vist que aquest dilluns va ser confiscada com una cosa fora del comú a l'aeroport d'Eivissa, la Comissió Clínica de la Delegació del govern espanyol per al Pla Nacional sobre Drogues de 2011 l'esmentava com a emergent i postil·lava que, en el cas de ser consumida amb marihuana, el nom popular que rebia era Mary-Kay (María-K).