Uns pares originals del Principat d'Astúries estan acusats de diversos delictes de lesions i lesions imprudents en haver causat serioses lesions cerebrals a la seva filla, un nadó de tres mesos. Segons ha transcendit, tant la mare del nadó com la seva parella, l'altre acusat, molestos pels plors de la nena, la van sacsejar violentament en múltiples ocasions, provocant-li un dany cerebral sever. La nena, que va romandre ingressada a l'UCI de l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA) dinou dies, pateix diverses seqüeles.

Els pares van llançar al nadó de tres mesos a l'aire entre quatre i cinc vegades

La investigació apunta que la petita va ser violentada per la seva mare i la parella d'aquesta en tres ocasions diferents, molt seguides entre elles. La primera agressió va succeir el gener de l'any 2020, en una visita familiar a l'àvia de la víctima que va durar diversos dies. El nadó va començar a plorar, i la parella de la mare, molt molest per l'escàndol de la nena, la va treure del cotxet i la va llançar a l'aire unes quatre o cinc vegades, mentre l'agafava de les axil·les. Això va provocar que el cap de la nena, que ella no podia controlar per la seva curta edat, se sacsegés endavant i cap enrere amb força. Un mes després, el 21 de febrer de l'any 2020, va tenir lloc la segona agressió, perpetrada per la mare: la dona, també molesta pels plors de la seva filla, va sacsejar violentament al nadó. Aquell mateix dia, encara que de matinada, es va produir la tercera agressió: la progenitora va sacsejar de nou, també amb violència, a la nena, que estava plorant.

La nena va estar ingressada 19 dies a l'UCI amb seriosos danys cerebrals

Les actuacions dels pares respecte a la seva filla de tres mesos van suposar que la petita hagués d'acudir d'urgències a l'Hospital Universitari Central d'Astúries (HUCA). Allà, la nena va romandre ingressada en la Unitat de Cures Intensives (UCI) pediàtrica durant dinou dies a causa dels severs danys cerebrals provocats pels pares. Els metges que van atendre la nena van observar que patia d'hipotonia (to muscular molt feble), el seu nivell de consciència era molt baix, no reaccionava davant d'estímuls dolorosos, respirava de forma superficial i patia taquicàrdia. Al llarg de l'ingrés, els sanitaris també van advertir que la nena estava desconnectada del medi i entorn, les seves extremitats eren extremadament rígides i els seus moviments eren erràtics. El nadó va estar ingressat amb analgèsics i ventilació mecànica, segons ha sabut Telecinco.

Els metges van alertar que el dany cerebral suposaria greus seqüeles per al nadó

Les proves que els sanitaris van realitzar a la nena no van deixar lloc a dubtes: la petita patirà seqüeles durant la resta de la seva vida, a causa de les negligències dels seus pares. Amb tot, el nadó, de tres mesos, presentava en el moment de l'ingrés hospitalari una activitat cerebral alentida a escala general, i els experts van preveure que la nena patiria dèficits visuals i auditius, alteració de la memòria, retard motriu i en el llenguatge expressiu i, finalment, retard mental.

Fiscalía sol·licita condemnes de tres anys de presó per a la mare i la seva parella

La parella acusada a penes feia uns mesos que convivia en un immoble de la localitat asturiana de Mieres juntament amb fills de la dona (un d'ells, el nadó de tres mesos que va patir les lesions) quan van succeir els fets, que estan sent jutjats ara, i per als quals aquest divendres, 15 de juliol, es preveu la vista oral. La Fiscalia sol·licita condemnes de tres anys de presó per als dos adults, així com la prohibició d'apropar-se a menys de 500 metres de la nena durant vuit anys. La mare va ingressar a presó provisional el mateix any dels fets, i va romandre entre reixes nou mesos. Pel que fa a la nena, se la va declarar en situació de desemparament, i la seva tutela la va assumir l'entitat pública corresponent. A causa d'això, la Fiscalia també demana que els acusats indemnitzin econòmicament al nadó i assumeixin els costos de l'atenció mèdica.