Aquest 9 de març es commemora, com cada any, el Dia de les Persones Desaparegudes Sense Causa Aparent, un dia que recorda aquelles persones que han desaparegut i que es fa en aquesta data per recordar el dia que va ser vista per darrer cop la jove Cristina Bèrgua a la carretera d'Esplugues. Fa 27 anys i la família encara espera poder-la trobar i que es faci justícia. En aquest reportatge d'ElCaso.cat hem parlat amb el pare, Juan Bérgua, per recordar aquest cas encara no tancat.

A més de la Cristina Bèrgua, altres famílies esperen poder arribar a saber on són els seus éssers estimats que, d'un dia per l'altre, van desaparèixer sense deixar rastre. Des de l'any 2021 els Mossos intenten localitzar el cos de Pol Cugat, un jove de 25 anys de Barcelona que, segons tot sembla indicar, va ser assassinat en una plantació de marihuana de les Borges Blanques. I des de final de gener també es busca a Joan Pere Madurell (a la dreta, a la foto), un home de Vic a qui se li va perdre la pista entre Badalona i Sant Coloma de Gramenet.

Quatre desaparicions criminals investigades l'any 2023

Aquest any proppassat 2023 la Unitat Central de Persones Desaparegudes de la DIC dels Mossos d'Esquadra han investigat quatre casos de desaparicions que s'han emmarcat en l'àmbit criminal. Una es va poder resoldre el mes de març amb la recuperació d'un cadàver. Es va trobar en un pou del Perelló el cos d'un home que havia estat assassinat per una discussió relacionada amb el tràfic de drogues a Torreforta, a Tarragona. Es va detenir un home de 39 anys, de nacionalitat espanyola.

El segon es va poder resoldre de manera parcial. A Torroelles de Foix es va detenir Juan Lozano Montoya, de 76 anys. Mesos abans ell mateix havia denunciat que la seva parella Irene Gelpí (al centre a la foto) havia desaparegut. Ningú no en sabia res. Finalment, es va poder relacionar l'home amb aquesta estranya desaparició i va ser arrestat, acusat del crim. Tot i això, encara no s'ha pogut trobar el cadàver de la dona. Es creu que l'home la va assassinar quan va descobrir que durant anys, l'arrestat havia estat relacionat amb abusos sexuals a menors. 

D'aquestes quatre investigacions que tenien en marxa l'any 2023, n'hi ha dues que no s'han pogut resoldre i que, ara mateix, estan sota secret de sumari -segons els Mossos-. La desaparició des del mes de maig d'un home que va ser assassinat pel crim organitzat que es dedica al narcotràfic. La policia no n'ha volgut donar més detalls.

I un altre, el de Mònica de la Llana (a la dreta a la foto), que des del juliol de 2022 que està desapareguda. La dona, de 45 anys i originària de l'Alt Camp, va desaparèixer a Morera de Montsant, al Priorat. El principal sospitós d'aquest crim que encara no s'ha resolt és la seva parella. Els Mossos d'Esquadra ho investiguen com un cas de violència masclista, però l'home encara no ha estat arrestat ni s'ha pogut localitzar el cadàver. La Mónica i el Carlos van ser vistos junts en un bar de Cornudella el dia abans i des de llavors, ningú n'ha sabut mai més res. La mateixa dona va enviar uns missatges de veu a una exparella seva alertant que la seva actual parella sentimental l'havia amenaçat.

L'any 2024 arrenca amb la desaparició de Joan Pere Madurell

Els Mossos d'Esquadra tampoc tenen cap mena de rastre de vida de Joan Pere Madurell, un home de 44 anys de Vic que a final de gener va desaparèixer després d'estar per uns bars amb un altre home que havia conegut aquell mateix dia. Havia d'anar amb tren fins a Vic, on havia d'anar a treballar a Gurb, però aquella tarda se li va perdre el senyal del mòbil. Els Mossos van obrir una investigació que, fins a hores d'ara, no ha avançat. 

Aquest dijous va ser trobat un cap humà, seccionat de la resta del cos, en un camí de Badalona, el municipi on Madurell va ser vist per darrer cop. La policia no descarta que pugui ser el del Joan Pere. La família de l'home de Vic ja han cedit el seu ADN per tal de poder-lo comparar amb el cap trobat. Segons el que va poder saber ElCaso.cat, segons les primeres informacions policials, no feia més d'un mes que va ser mort, fet que podria lligar amb la desaparició de Joan Pere Madurell.