Els Mossos d’Esquadra, en col·laboració amb la policia suïssa, han detingut un jove de 23 anys de nacionalitat marroquina que havia fugit de la presó l’any 2021. El detingut estava complint una condemna de set anys entre reixes per l’assassinat d’un home el setembre del 2017 a Barcelona quan, aprofitant un permís ordinari, va escapar cap a l’estranger.

Molta mobilitat a l’estranger

Després de constatar que el detingut no havia reingressat a la presó després de sortir amb un permís l’abril del 2021, els agents del Grup de Recerca Activa de Fugitius dels Mossos d’Esquadra van muntar un dispositiu de recerca per tal de trobar-lo. Amb les primeres investigacions van determinar que el fugitiu tenia una estesa xarxa de connexions per tota Europa, la qual cosa li permetia moure’s pels diferents països del continent de manera eficient en un curt període de temps.

Aquesta facilitat a l’hora de desplaçar-se li va permetre eludir els agents els darrers dos anys, temps durant el qual els Mossos van establir un sistema de comunicacions entre els cossos policials de diferents països d’Europa amb l’objectiu de poder localitzar i detenir al fugitiu. En el moment de comprovar que el detingut es trobava fora d’Espanya, l’Audiència de Barcelona va emetre una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE).

Caçat en un poble de Suïssa

Després de gairebé dos anys d’intenses investigacions, els agents dels Mossos d’Esquadra van poder localitzar el fugitiu a Itàlia, per on es trobava de pas per arribar a Suïssa. Finalment, la policia suïssa el va enxampar en un petit poble situat a la frontera entre els dos països, i el van detenir en virtut de l’OEDE emesa.

El passat 3 de febrer el van tornar a Espanya, extradit a Madrid, on ha estat ingressat en un centre penitenciari mentre espera ser traslladat de nou a Barcelona, en concret a la presó d’on va escapar fa dos anys, on haurà de complir la resta de la seva condemna original.

Va matar un home a Ciutat Vella

Els fets pels quals complia condemna van ocórrer el setembre del 2017, quan els Mossos van acudir a un avís d’una baralla amb armes blanques per la zona del Mercat de Santa Caterina, al districte barceloní de Ciutat Vella. Tres homes havien resultat ferits durant l’altercat, un d’ells de manera molt greu, que va acabar morint. Es tracta d'un home de 27 anys de nacionalitat algeriana.

La investigació va quedar en mans de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos, els qui van poder localitzar i detenir el presumpte autor de les lesions a Mataró, després d'entregar-se a la comissaria de la Policia Local. Els agents el van arrestar acusat d’homicidi, ja que la víctima amb les ferides més greus va acabar morint a l’hospital.