Un presoner escapolit del centre penitenciari de Lledoners, al Bages, ha estat detingut a Alemanya després que el 2021 fugís de la presó aprofitant un trasllat a l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa. El fugitiu, de 29 anys i acusat de cinc robatoris amb violència, va ser identificat i localitzat el passat 2 de març a la ciutat de Mönchengladbach, al nord-oest del país, gràcies a una investigació conjunta del Grup de Recerca Activa de Fugitius (GRAF) dels Mossos d'Esquadra i una unitat especial de l'Oficina Federal d'Investigació alemanya.

Va fugir durant un trasllat a l’hospital

El detingut es trobava ingressat a Lledoners de manera provisional mentre esperava un judici per haver comès cinc robatoris violents a establiments de perfumeria de la comarca del Bages durant l’any 2021. El 6 d’octubre d’aquell any, després d’haver-se dislocat l’espatlla al centre, el presoner va ser traslladat en ambulància a l’hospital de Manresa, custodiat pels Mossos d’Esquadra. Després de ser atès, i segons va avançar ElCaso.cat, l’home es va escapar, lesionant un dels agents, i va fugir en un cotxe que l’esperava a les portes de l’hospital, direcció al Baix Llobregat.

La policia va engegar un dispositiu per a localitzar-lo, sense èxit. Poc després, els investigadors es van assabentar que el fugitiu havia aconseguit abandonar Catalunya amb destinació Bèlgica, tot i que finalment va arribar fins a Alemanya, on, segons les investigacions, l’home tenia diversos familiars que el podien ajudar a amagar-se.

Detingut a Alemanya

Amb aquesta informació, els Mossos es van posar en contacte amb l’Oficina Federal d’Investigació de la policia alemanya. Tots dos cossos policials van iniciar una investigació conjunta, gràcies a la qual van poder localitzar el fugitiu a l’estat de Renània. Al mateix temps, es va sol·licitar al Jutjat d’Instrucció de Manresa l’emissió d’una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE), que va entrar en vigor a inicis d’aquest mes.

D'aquesta manera, els agents alemanys han pogut arrestar el criminal, qui a hores d'ara es troba ingressat provisionalment en un centre penitenciari d'Alemanya, a l'espera de ser extradit i ingressat de nou a Lledoners. Allí haurà de romandre fins que no se celebri el judici que tenia pendent, i en el qual podria ser condemnat fins a 25 anys de presó.