Cau una organització de lladres especialitzada en robar objectes de luxe a Alemanya que estava establerta a Catalunya. La Policia Nacional ha detingut dos dels seus membres, un a Terrassa (Vallès Occidental) i l'altre quan arribava amb avió a Àustria. Són estrangers, s'ha especificat que no eren ni de nacionalitat espanyola ni alemanya. Estan acusats de cinc robatoris comesos al país germànic entre 2022 i 2023, concretament a empreses de paqueteria i repartiment de mercaderia d'alt valor com rellotges, joies o monedes d'or i plata. Però per cometre aquests assalts a diferents ciutats alemanyes i després enviar el botí a Espanya i França, es feien passar per falsos turistes llogant pisos vacacionals a través de diferents plataformes de viatges.

 

Els dos arrestos, a Terrassa i Àustria, s'engloben dins d'un operatiu europeu al qual s'han realitzat diferents detencions simultànies a tot Europa. Segons han explicat fonts policials a ElCaso.cat, la Policia Nacional, en col·laboració amb els seus homòlegs alemanys i austríacs, han desarticulat un ramal de la banda a Catalunya que es dedicava a donar els cops a Alemanya i després enviava el botí mitjançant empreses de paqueteria al lloc on residien. A més de llogar els pisos vacacionals a les ciutats germàniques, també aconseguien vehicles amb què cometien els robatoris, sent des d'uns dies fins a dues setmanes analitzant el trànsit i altres detalls abans d'actuar.

Un treball d'investigació al detall per robar a Alemanya

Abans de donar el cop visitaven botigues de luxe de les zones del centre de les ciutats i observaven el tràfic de lliurament i recollida de transportistes amb vehicles de repartiment, identificant objectius favorables. Una vegada tenien tota la informació necessària fixaven el dia i l'hora i actuaven: controlaven els moviments del repartidor, forçaven la porta de la furgoneta i s'emportaven el botí en bosses d'escombraries. Quan ja havien sostret el que volien tornaven tranquil·lament caminant fins al vehicle de lloguer i marxaven.

Tota aquesta mercaderia era emmagatzemada als pisos de lloguer als quals s'allotjaven, on empaquetaven la mercaderia robada i l'enviaven per correu postal als seus domicilis a Espanya i França. Tot semblava un pla perfecte amb un mateix modus operandi en tots els casos i sense deixar ferits pel camí. Però tants robatoris de luxe va fer saltar les alarmes a Alemanya i la policia i els fiscals alemanys van començar a investigar el cas que ha deixat diversos detinguts per tot Europa, dos arrestats per la Policia Nacional a Terrassa i Àustria.

Els robatoris de Munic i Erling dels dos detinguts

L'arrest del lladre de Terrassa es va produir el passat 23 de gener, partint de l'Ordre Europea de Detenció i Entrega emès per les autoritats alemanyes. La Policia Nacional va registrar, a més, el domicili del suposat delinqüent i va recuperar un rellotge d'alta gamma, bosses de luxe i joies procedents dels robatoris a ciutats d'Alemanya. Poc després, el 19 de febrer, el Cos Nacional de Policia (CNP) en coordinació amb les autoritats policials austríaques va realitzar la segona detenció quan el sospitós va arribar amb avió a Àustria.

Als dos arrestats, del total de detencions dutes a terme al continent europeu, se'ls imputen cinc robatoris perpetrats a Alemanya amb la mateixa tècnica entre 2022 i 2023. En total van sostreure objectes per valor de més de 250.000 euros. Cal destacar, a més, un dels robatoris a Munic el 2022, on els lladres van robar en una empresa de paqueteria 98 monedes d'or valorades en 172.088 euros i un altre, el mateix any, a Erling, on van sostreure disset paquets amb monedes d'or i plata per valor de 48.480 euros.