Els Mossos d'Esquadra van detenir els passats 14 i 15 de març quatre persones acusades d'haver comès fins a tretze robatoris amb força a establiments comercials del districte d'Horta-Guinardó de Barcelona. Entre els quatre arrestats, tots homes d'entre 22 i 42 anys, sumen un total de 98 antecedents policials per delictes similars. Tres d'ells han quedat en llibertat amb càrrecs, mentre que el quart ha ingressat a la presó.

Els robatoris es van iniciar durant el mes de gener d'enguany, i els lladres assaltaven tota mena d'establiments comercials, com supermercats, fleques, perruqueries i restaurants. Per entrar a l'interior dels locals acostumaven a destrossar finestres i persianes, i s'havia estès l'alarma entre els propietaris, ja que molts cops els danys ocasionats impedien l'obertura del seu negoci l'endemà de produir-se els furts.

S'emportaven fins als cèntims

Gràcies al visionament de les imatges de les diverses càmeres de seguretat dels locals afectats, els agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC) dels Mossos d'Esquadra d'Horta-Guinardó van poder identificar els sospitosos. La policia catalana va posar en marxa un intens dispositiu de patrullatge amb agents de paisà que va culminar amb la localització dels presumptes autors dels robatoris.

Els lladres actuaven sempre a altes hores de la nit o bé de matinada, quan els locals estaven tancats. Forçaven les persianes i les portes, i s’enduien tot el que podien trobar i que era de valor, com telèfons mòbils, càmeres i ordinadors portàtils. Per descomptat, buidaven les caixes enregistradores. De fet, durant l’escorcoll posterior a la seva detenció, els agents van trobar que portaven a sobre la quantitat exacta, fins i tot els cèntims, dels diners que hi havia a la caixa de l’últim establiment que havien assaltat.  

Entre tots sumaven gairebé 100 antecedents

La identificació dels presumptes autors dels robatoris va desvelar que tots ells tenien ja nombrosos antecedents per delictes de les mateixes característiques. Un dels detinguts, de 34 anys, comptava amb 45 arrestos des d’octubre del 2021. Un altre dels lladres, de 42 anys, tenia 25 antecedents per robatoris amb força, 23 dels quals els va cometre en menys d’un any. El més jove del grup, de 22 anys, tenia acumulats 21 antecedents.

Les investigacions de la policia han portat a la conclusió que els lladres feien servir els diners que robaven per l’obtenció de droga. No tenien domicili fix, i dormien en habitatges ocupats o fins i tot en cotxes abandonats al carrer. Aquestes detencions s’emmarquen dins del Pla Tremall de lluita contra la delinqüència multireincident a Barcelona.