Un noi de només 18 anys ha estat detingut per, suposadament, haver accedit a les bases de dades de més de 40 organismes públics i privats, entre les quals, la Guàrdia Civil i l'OTAN, per buidar-les i vendre la informació personal de centenars de ciutadans per la darkweb. El hacker, de nacionalitat espanyola, ha estat localitzat al municipi de Calp d'Alacant, al País Valencià, i està acusat dels delictes de descobriment i revelació de secrets, accés il·lícit a sistemes informàtics, danys informàtics i blanqueig de capitals; l'adolescent ja ha passat a disposició del Jutjat d'Instrucció en funcions de guàrdia de Dénia. 

L'operació que ha permès detenir el jove delinqüent ha estat duta a terme pels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, de la Comissaria General d'Informació (CGI) de la Policia Nacional i del Centre Criptològic Nacional (CCN) del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), amb la col·laboració de l'Europol i de l'Homeland Security Investigations (HSI) dels Estats Units. 

"Signava" els seus atacs 

Tot va arrencar l'any 2024 arran d'una primera denúncia rebuda per la Policia Nacional interposada per una associació empresarial de Madrid que havia estat víctima d'un hacker que, no content amb buidar les seves bases de dades, va deixar el portal informàtic desfigurat: en el que va esdevenir la seva “signatura”, deixava un missatge en el qual es podia llegir que havia hackejat el sistema. Aquest ciberatac va ser només el primer, d'almenys, una quarantena, que van tenir com a objectiu, a més de la Guàrdia Civil i l'OTAN, el Servei Públic d'Ocupació Estatal, el Ministeri de Defensa, l'Exèrcit dels Estats Units, la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, el Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, la Generalitat Valenciana i diferents universitats espanyoles i empreses tant nacionals com internacionals. 

A més de signar els atacs, els reivindicava en diferents fòrums sota pseudònims. L'últim del qual en va assumir l'autoria va ser justament a la Guàrdia Civil, fent que la Benemèrita s'hi sumés a les investigacions. Finalment, es va aconseguir localitzar-lo en un domicili de Calp. Els investigadors creuen que el detingut "amb profunds coneixements d'informàtica", havia aconseguit configurar un complex entramat tecnològic fent servir aplicacions anònimes de missatgeria i de navegació amb els quals hauria aconseguit amagar el seu rastre dificultant, així, la seva identificació. 

El noi tenia 50 comptes de criptomonedes on rebia els diners després de vendre les dades personals que havia obtingut hackejant aquestes entitats. També s'han intervingut un gran nombre de material informàtic que està sent analitzat pels especialistes; no es descarta que se li puguin imputar més actes delictius. 

🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!