Màxima preocupació en la família de José De Arcos Ballesteros, un veí de Sant Vicenç de Castellet que va desaparèixer el passat dissabte, 15 de juliol, en una excursió a la localitat francesa de Lourdes. L'home, de 74 anys i amb un principi d'Alzheimer, formava part d'un grup de persones de la penya blaugrana del municipi que estaven fent una estada a Vielha i que havien decidit fer una escapada per visitar en santuari religiós a l'altra banda de la frontera, a poc més de 130 quilòmetres. Cap a les 11.30 hores, el José va dir als seus companys que anava un moment a la farmàcia, però ja no va tornar.

Els amics del grup, preocupats en veure que no apareixia, el van començar a trucar al telèfon. L'home contestava i deia que s'havia perdut, indicant les coses que tenia al seu voltant per si el podien trobar. A poc a poc, però, les coses que començava a dir eren més incoherents, fins que se li va acabar la bateria del telèfon mòbil i ja no hi havia manera de posar-se en contacte amb ell, segons detalla Regió7. Els seus acompanyants van posar-se en contacte amb la policia francesa per informar-los de la desaparició, però aquests els van dir que és habitual que la gent es perdi a Lourdes i que ja acabaria tornant a aparèixer.

La família critica l'actuació de la policia francesa

La reacció dels policies francesos en ser informats de la desaparició és només la primera de les actuacions que critica la família, tal com detalla el citat mitjà. Els familiars asseguren que durant els dos primers dies no se'l va buscar perquè pensaven que era una desaparició voluntària. A més, critiquen que, quan la família va contactar amb ells, els van contestar que no podien buscar-lo si no denunciaven la desaparició als Mossos d'Esquadra, motiu pel qual van haver d'anar a denunciar-la a una comissaria de la policia catalana.

Els dos fills del José, les seves parelles i un amic es van desplaçar a França el mateix dissabte per poder buscar-lo i seguir de prop el dispositiu de recerca dels serveis d'emergència francesos. Durant aquest temps, s'ha activat la unitat canina, un helicòpter sense càmera tèrmica i també se l'ha buscat per la llera del riu, tot i que no s'ha fet cap batuda terrestre. Apunten que no s'ha incrementat la vigilància fins que no hi han intervingut autoritats polítiques. De moment, la seva família segueix a França i no té previst tornar sense el José.