Ampli desplegament dels Bombers de la Generalitat al Parc Nacional d'Aigüestortes per trobar dues persones que aquest dissabte van desaparèixer mentre feien una ruta en aquest espai natural del Pirineu català i que, finalment, han pogut ser trobades conscients i orientades aquest diumenge al vespre. Ha estat cap a tres quarts d'una del migdia que els serveis d'emergències han rebut un avís alertant que no havien tornat a casa a l'hora prevista un cop, suposadament, havien acabat l'excursió a la muntanya. Segons les darreres informacions que havien donat, baixaven, de camí de tornada, per la Canal dels Encantats.

Davant la possibilitat que s'haguessin pogut quedar a dormir en algun refugi, els Bombers han contactat amb tots els establiments via telefònica, però no s'havien allotjat en cap d'ells. Així doncs, s'ha muntat un ampli dispositiu de recerca al Parc Nacional d'Aigüestortes per intentar localitzar-los. En un primer moment, s'han activat dos helicòpters de rescat, però les condicions meteorològiques adverses han fet impossible accedir a la zona. Tot i això, s'ha sobrevolat els Encantats per fer un reconeixement aeri de la situació i s'ha acostat els efectius del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) a la zona tant com s'ha pogut.

S’han activat unitats GRAE de les seus de Cerdanyola, la Seu d’Urgell, Olot, Valls i la Pobla de Segur, amb l’equip conjunt de GRAE i el metge del SEM. També s'hi han desplaçat diverses dotacions terrestres, entre les quals vehicles lleugers de coordinació i comandament, efectius dels parcs de Bombers Voluntaris de la zona, i el Grup Operatiu de Suport (GROS). Una dotació del Grup de Rescat de Muntanya dels Pompièrs d'Aran també s'ha activat, així com una ambulància del SEM i efectius de Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra. S'ha muntat un centre de comandament avançat dels Bombers a Espot per coordinar la recerca.

rescat desapareguts aiguestortes bombers
Efectius del GROS camí del Centre de Comandament a Espot. / Bombers de la Generalitat

Van patir un accident durant la ruta i no van poder seguir

El cotxe en el qual viatjaven els dos desapareguts ha pogut ser localitzat perfectament estacionat a l'aparcament del Prat de Piarró, a l’entrada del Parc Nacional, a Espot, però no hi havia cap rastre d'ells. Els equips de rescat s'han desplegat per l'interior del parc i han rastrejat les diverses zones per on pensaven que podrien haver passat els dos desapareguts. Equipats amb esquís, pales, sonda i detectors de localització i rescat en allaus, han iniciat la recerca en zones on es calculava que hi podien haver entre 25 i 30 centímetres de neu nova.

Organitzats per grups, s’ha distribuït la recerca per les diferents rutes de baixada des dels Encantats: per la part baixa de la canal, on tot apuntava que dissabte a la tarda hi va haver una allau, la Vall del Monastero i la Valleta Seca. En cap dels casos s’ha trobat cap indici. A mitja tarda, gràcies a una millora puntual del temps, l'helicòpter ha pogut sobrevolar la zona, però tampoc ha trobat cap indici sobre el seu parador.

Cap al vespre, però, al voltant de les vuit, quan ja es començava a fer fosc i s'estava a punt de suspendre la recerca per garantir la seguretat de tots els efectius actuants, els equips de rescat que estaven a la zona de la Valleta Seca han sentit els crits d'auxili d'algú i, gràcies a això, se'ls ha pogut localitzar conscients i orientats. Les dues persones, quan ja estaven de retorn de la ruta, van patir un accident i no van poder continuar la marxa. Quan els han trobat, els dos excursionistes estaven ferits, un en estat menys greu i l’altre lleu, segons el primer examen del SEM.

Després de treure les dues persones de la hipotèrmia i valorar l'estat del camí que caldria recórrer fins al refugi de Mallafré, amb més de 60 centímetres de gruix de neu, el GRAE ha optat per establir un punt calent per passar la nit en una zona confortable. S'han quedat amb ells vuit efectius del GRAE i un metge del SEM, mentre la resta ha refet el camí per fer nit al refugi, igual que els components del Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Pompièrs d’Aran que van participar en el rescat. A primera hora del matí d'aquest dilluns, un helicòpter de rescat procedent d'Olot els ha pogut evacuar fins a l’aeroport de Tírvia, on el SEM ha destinat dos helicòpters medicalitzats per evacuar-los, finalment, a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Rescaten tres persones perdudes entre la boira fent esquí de muntanya a la Vall de Boí

Els Bombers de la Generalitat també han hagut d'actuar aquest diumenge en el rescat de tres persones que s'havien perdut mentre feien esquí de muntanya entre el Puig Falcó i el Coll del Moro, a la Vall de Boí. A causa de les males condicions meteorològiques, amb fort vent i escassa visibilitat per la boira, l'helicòpter de rescat no ha pogut accedir a la zona i l'estació ha hagut d'obrir el telecadira perquè els efectius del GRAE i dels Mossos pugessin a rescatar-los. Durant tot el camí han anat parlant amb els alertants per telèfon mòbil i un cop han arribat a ells, els han fet entrar en calor i els han acompanyat fins a l'aparcament de la Vall de Boí, on hi havia una ambulància del SEM esperant-los.