Continuen les agressions a funcionaris a les presons catalanes. En aquest cas, un intern del centre penitenciari Ponent, a Lleida, va atrinxerar-se a la seva cel·la i va atacar els guàrdies quan van aconseguir entrar, gairebé matant un d'ells asfixiant-lo. Aquest violent episodi va tenir lloc aquest divendres, i el protagonista va ser Buckur, un jove d'uns 25 anys i nacionalitat estrangera, considerat un pres de primer grau, que és com qualifiquen els presidiaris d'alta perillositat. 

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, l'intern, molt corpulent, va tancar-se dins la seva cel·la i va començar a destrossar-la completament, trencant els vidres i arrencant els marcs de ferro de les finestres, inundant l'espai amb aigua per dificultar l'entrada dels funcionaris. Alguns trossos del vidre els va agafar per intentar agredir els treballadors de Ponent, però, quan aquests van aconseguir accedir-hi, va decantar-se per la força bruta i va agafar un d'ells del coll, asfixiant-lo amb la intenció de posar fi a la seva vida. 

Ferit greu amb contusions i lesió vertebral  

Gràcies a la ràpida actuació de la resta de funcionaris, l'intern Buckur no va tenir èxit en matar la seva víctima. El van aconseguir reduir, no sense evitar un segon ferit amb contusions, i el van immobilitzar lligant-lo al llit. A conseqüència del seu atac, el funcionari agredit va patir pinçament cervical, inflamació de les parets del coll i símptomes d'asfíxia, com dificultat per respirar i parla, i també diversos cops. Tant ell com l'altre guàrdia lesionat van haver d'acudir a la mútua i agafar la baixa laboral. 

L'historial de Buckur és força llarg. No és el primer cop que agredeix un funcionari de presons. Va començar la seva trajectòria al centre penitenciari Joves, a la Roca del Vallès, des d'on va ser traslladat a Quatre Camins, primer, i a Brians (Sant Esteve Sesrovires), després. En tots aquests centres va atacar, almenys una vegada, els funcionaris. 

funcionari lesions preso lleida
La mà del funcionari enguixada després de ser atacat per l'intern Buckur. / Cedida

Cada cop més agressions a les presons catalanes 

L'associació de funcionaris de presons Marea Blava ha denunciat amb un informe l'augment d'agressions als treballadors dels centres penitenciaris catalans aquest 2023 respecte de l'any passat, amb 49 incidents d'aquesta mena fins a l'agost, amb 2,7 atacs, o intents, comesos cada dia.