L'estrella del bàsquet nord-americà Brittney Griner fa unes setmanes que ha estat detinguda a Rússia sota un suposat delicte de possessió de drogues en descobrir-li un oli de cànnabis per vapejar a l'equipatge. Però als Estats Units algunes veus ja apunten a una retenció arbitrària a tall d'"ostatge" en l'escalada de tensió entre Joe Biden i Vladímir Putin i la guerra a Ucraïna. A més, el país nord-americà no és la primera vegada que viu un cas així.

Brittney Griner, de la WNBA a "ostatge" de Vladímir Putin

De fet, segons dades recollides per CNN, hi ha al voltant de 50 ciutadans nord-americans que actualment estan retinguts com a ostatges o detinguts injustament a l'estranger. És a aquesta llista a què ara s'afegeix la jugadora Brittney Griner, dues vegades campiona olímpica, set vegades All-Star amb l'equip Phoenix Mercury i una llegenda de la lliga professional femenina, la WNBA. A més, en la temporada baixa de bàsquet juga amb l'UMMC Ekaterinburg a la lliga russa.

Brittney Griner bàsquet / Europa Press

Brittney Griner ha estat detinguda quan anava a jugar al bàsquet en Rússia / Europa Press

Va ser precisament en un dels seus viatges per jugar al seu equip rus quan les autoritats de duanes van descobrir les presumptes "quantitats significatives" de drogues, per les quals l'acusen de contraban i asseguren que han obert un cas penal, que podria arribar a penes de presó de deu anys. Amb referència a aquest cas, l'activista per l'alliberament de ciutadans nord-americans retinguts a l'estranger Jonathan Franks considera "poc probable que Griner tingui un judici just".

Detinguda a Rússia per presumpta possessió de drogues

També el preocupa la situació actual de Griner, que recalca per les seves "característiques d'una detenció molt injusta i arbitrària", recolzant-se en el vídeo del servei de duanes de Vladímir Putin, que també publicava la foto de la fitxa policial de la jugadora, una cosa que Franks assegura "innecessari i estúpid". Afegeix que totes aquestes imatges busquen retratar-la com un "capo de la droga" per poder jutjar-la com a tal al mig d'aquest presumpte "joc manipulat".

Brittney Griner bàsquet / Europa Press

Activistes i periodistes del país la consideren una "ostatge" de Vladímir Putin / Europa Press

La CNN recull, d'altra banda, el testimoni del periodista iranianoamericà Jason Rezaian, que va estar detingut a Teheran durant 544 dies, gairebé dos anys. És ell que considera Griner part de la "presa d'ostatges més audaç per part d'un estat imaginable" per part del govern de Vladímir Putin. No va ser fins a la setmana passada quan es va parlar públicament de la seva detenció, tot i que encara no s'ha determinat el dia exacte de la seva detenció en arribar a l'aeroport de Sheremetyevo, a prop de Moscou.

No va ser fins diumenge quan el secretari d'Estat del país liderat per Biden, Anthony Blinken, admetia que una persona nord-americana estava detinguda a Rússia, encara que tampoc no revelava la identitat de la persona. Missatges a les xarxes socials per part de l'esposa de Brittney, Cherelle Griner, van confirmar els fets i van voler agrair la preocupació dels admiradors per l'estat de la jugadora.