Cada cop són més els corriols fets de manera il·legal als boscos gironins, cosa que provoca importants destrosses al medi natural, però que també puguin suposar un perill per als mateixos ciclistes que hi passen, tal com han denunciat des d'Agents Rurals. "Girona ha esdevingut una mena de capital mundial del ciclisme i en conseqüència, cada cop hi ha més aficionats que venen a la demarcació a practicar aquest esport", ha explicat el cap de l'Àrea Regional dels Agents Rurals a Girona, Ignasi de Dalmases, a l'Agència Catalana de Notícies (ACN).
Destrosses als boscos per a poder fer-hi els corriols
Aquest auge del ciclisme a la demarcació, està comportant problemàtiques associades, com l'obertura sense permís de corriols al bosc que malmeten la natura i erosionen el terreny. A més, els Agents Rurals han detectat que cada cop són més freqüentats pel fet que apareixen en pàgines especialitzades a internet o es difonen a través de curses, provocant que n'augmenti la popularitat. A la localitat de Bescanó, al Gironès, per exemple, "hi ha prop de 300 quilòmetres de corriols de bosc publicats a aplicacions que atrauen ciclistes, quan no són per a aquest ús".
El fet d'obrir corriols per a ciclistes sense demanar-ne el corresponent permís fa que es malmeti el medi natural, s'erosioni el terreny i, amb el continu pas de bicicletes, s'acabi desgastant. A més, també es malmeten les espècies que viuen a la zona, ja que s'arrenquen plantes o es talen arbres. També es fan construccions i estructures per fer salts amb BTT, com la que hi ha al municipi de Cassà de la Selva, feta amb diversos troncs i enclavada a terra, just abans d'una baixada pronunciada. "A vegades, costa trobar la manera de retirar aquestes estructures, perquè és difícil enganxar in fraganti qui les fa", explica Dalmases.

Un perill per als mateixos ciclistes
Més enllà de malmetre el medi natural, aquests corriols fets sense permís també poden acabar suposant un perill per als mateixos ciclistes que hi circulen. Si allà no hi consta que hi hagi cap corriol i no s'espera que pugui passar-hi un ciclista, els caçadors poden rebre permís per fer batudes de senglar, cosa que podria comportar una desgràcia. De fet, fa tot just un any, a Forallac, al Baix Empordà, un ciclista va resultar ferit de gravetat quan un caçador li va disparar en confondre'l amb un senglar.
A més, la majoria de boscos on es fan els corriols són terrenys de propietat privada, el que comporta que "els propietaris de les finques se sentin indefensos per l'obertura dels corriols, la talla de plantes i l'accés diari a les seves finques sense autorització". En aquest sentit, des d'Agents Rurals es demana una "normativa específica per a les bicicletes de muntanya, que ens permeti actuar de forma més àgil i fer pedagogia", segons explica Ignasi de Dalmases.

