Una noia de 19 anys reclama tres milions d'euros a la Conselleria de Salut de La Rioja per l'"error humà" que va fer que la intercanviessin per una altra nena a l'hospital hores després de néixer.
Forçada a créixer en una llar que no li corresponia, la jove ha demandat directament a l'òrgan dependent del Govern autonòmic de La Rioja.
Un "error humà" provoca un intercanvi de nadons a La Rioja
Tot va succeir el 2002, al ja enderrocat Hospital San Millán de La Rioja. Dues nenes van néixer amb cinc hores de diferència amb poc pes, per la qual cosa van ser traslladades a una sala d'incubadores, on presumptament va tenir lloc la negligència.
Les dues bebès van ser lliurades a mares equivocades, canviant les seves vides per sempre i obligant-les a viure una realitat que no els corresponia.
Una d'elles, que ara ha demandat a la Conselleria de Salut, dependent del Govern de La Rioja, es va veure a més involucrada en una llar desestructurada.
La víctima, a càrrec de l'àvia per una situació de risc
I és que el 2003, quan només tenia un any, va patir una situació de risc i la tutela va quedar en mans de la seva àvia materna, que realment no ho era. Va ser la dona qui la va criar i els incidents es van repetir, destapant la inesperada història.
L'any 2017 l'àvia va voler presentar una demanda d'aliments al pare a qui havia estat lliurada, que no volia pagar la pensió corresponent i afirmava que l'adolescent no era la seva filla.
Durant aquest procés es va fer una prova de l'ADN a l'home, que va confirmar que realment no ho era. El mateix va passar després amb la mare, que també es va demostrar que no era la seva progenitora biològica. La nena tenia llavors 15 anys.
Grup sanguini incorrecte i tests de l'ADN
A més, va sortir a la llum que el grup sanguini que tenia assignat en la seva història clínica era erroni.
"És una cosa que afecta l'àmbit privat i a l'ordre públic perquè el registre no pot tenir dades inexactes, com tampoc les històries clíniques per la Llei de Salut de La Rioja," ha ressaltat en declaracions actuals l'advocat de la demandant, José Saez-Morga. Ell mateix ho defineix com un "dany incommensurable, continuat i per tota la vida".
Després d'adonar-se de tots els errors, se li va atorgar a la noia el benefici de la majoria d'edat, tot i que encara era menor, per poder dirigir-se a la Inspecció Mèdica de la Direcció General d'Assistència, Prestacions i Farmàcia de la Conselleria de Salut i demanar la seva identificació.
Demanda a Salut amb només 19 anys
El departament d'Inspecció va obrir una investigació per trobar el nen amb qui se li podria haver confós i van determinar que només podia ser l'altra nena, que també tenia el grup sanguini canviat.
"El Ministeri Fiscal, que vetlla per l'ordre públic, va iniciar un procediment de filiació i, el gener del 2021, la jutgessa va tornar a demanar un nou informe genètic, però, gairebé nou mesos després, encara no es tenen les proves," ha relatat l'advocat.
Demanen una indemnització de tres milions d'euros
Alhora, el despatx d'advocats de la demandant ha iniciat una reclamació administrativa de responsabilitat patrimonial per danys morals demanant una indemnització de més de tres milions d'euros, davant els 215.000 euros que ofereix Salut.
Això últim espera aturat les proves genètiques pendents al Jutjat de Família, una cosa que Sáez-Morga ha cregut innecessària quan hi ha "fets eloqüents que demostren que el canvi s'ha produït".
El dany és irreparable i per tota la vida
El lletrat també ha indicat que la demanda no és penal, ja que consideren que la negligència no ha estat voluntària, encara que la víctima "no es deslliurarà mai de l'estigma d'aquesta confusió".
Es tracta d'"enfortir la seva personalitat econòmica amb la finalitat que tingui un futur assegurat" encara que l'error "no sigui reparable".
Per la seva part, la consellera de Salut, Sara Alba, ha reconegut que l'intercanvi es va produir, i l'ha qualificat d'"error humà" d'una persona que no s'ha aconseguit identificar.
No podrà conèixer la mare biològica
Ara, s'han de rebre les proves genètiques perquè la jutgessa determini els qui són els pares biològics. El drama continua després de saber-se que, a més, la mare biològica, amb qui vivia l'altra víctima de l'error, va morir el 2018, per la qual cosa la noia no podrà conèixer-la.
Alba també ha dit que l'actual Conselleria està "profundament abocada en resoldre la reclamació patrimonial" i ofereix la "màxima col·laboració amb la Justícia".
"Aquesta situació no pot tornar a succeir"
Ha assegurat que "Salut pot garantir que aquesta situació no pot tornar a succeir" perquè "els sistemes, llavors, no estaven tan informatitzats com ara i han canviat els sistemes d'identificació".
En detall, ha indicat que en aquell moment la identificació del nadó es feia amb empremta digital, que es va canviar a la plantar.
A més, ara s'utilitza mostra de sang del cordó umbilical i els procediments actuals fan que "sigui pràcticament impossible que una cosa així un dia com avui tornés a passar".