La Policia Nacional ha detingut 24 persones que conformaven una organització criminal dedicada al tràfic de medicaments i a l’alteració de suplements esportius, als que afegien fàrmacs que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) va retirar del mercat l’any 2013 pel greu risc que la seva ingesta suposava per a la salut. Durant l’operació s’han desarticulat diversos punts de distribució a Reus (Baix Camp), Alacant, Badajoz, Cadis, Granada, Màlaga i Toledo, i s’han intervingut més de vuit tones de productes nutricionals i prop de 400 quilos de medicaments il·legals.

L'organització estava dividida en dues faccions. La primera centrava la seva activitat a obtenir els medicaments i els anabolitzants de l'estranger per, més endavant, barrejar-los amb els suplements proteics en un laboratori clandestí. La segona facció estafava als compradors dels productes nutricionals, els qui no tenien coneixement del perill que suposava per la seva salut el fet de consumir-los. A més, van arribar a crear la seva pròpia marca de proteïnes adulterades amb els fàrmacs i que comercialitzaven sota l'etiqueta de suplements naturals.

Importaven els anabolitzants des de Bulgària

Les activitats d’aquest grup van arribar al coneixement de la Policia Nacional després que l’Agregadoria de Bulgària a Espanya els comuniqués que havien detectat l’entrada d’una gran quantitat d’anabolitzants a la zona de Cadis. Les perquisicions de la policia van poder relacionar aquesta informació amb una cadena de botigues de suplements esportius amb franquícies per pràcticament tot l’estat espanyol. Després d’un intens treball de vigilància i seguiment, els agents van comprovar que aquestes botigues servien com a punts de distribució de medicaments, anabolitzants i altres hormones.

Dues empreses s’encarregaven per complet de l’elaboració dels productes, des de la síntesi del principi actiu fins al moment de l’envasat i de la seva distribució a les botigues de suplements esportius. Moles d’aquestes no tenien relació amb els delinqüents, però la policia va poder localitzar també els locals de marca pròpia on les proteïnes barrejades amb els medicaments retirats per l’AEMPS.

Nombrosos detinguts

L'explotació de la investigació va comportar la detenció de gairebé tots els integrants del grup, un total de 24 persones. A més dels arrestos, també es van dur a terme 37 entrades i registres a domicilis de Reus, Alacant, Badajoz, Cadis, Granada, Màlaga i Toledo. Com a conseqüència es van requisar més de 2.500.000 de dosis de medicaments il·legals i més de vuit tones de suplements esportius. A més, es van confiscar 390.000 euros en efectiu, 690.000 més bloquejats en comptes bancaris i 24.000 en criptomonedes.