Els agents de la Guàrdia Civil i de l’Agència Tributària han decomissat més d’una tona de cocaïna al Port de Barcelona. Els traficants pretenien introduir la droga en Catalunya camuflada entre sacs de cacau en pols procedent de l’Equador, fent servir el mètode conegut com a “ganxo cec”.

Quatre contenidors plens de droga

La mercaderia legal i declarada del vaixell era cacau en pols que enviat des de la localitat de Guayaquil, a l'Equador. En l'interior de quatre dels contenidors, però, els agents han trobat 1.340 quilos de cocaïna disposada entre els sacs de cacau de manera que quedés camuflada com a part del gènere legal. Ni els responsables de l'embarcació ni de l'empresa que envia el cacau eren conscients de l'actuació dels delinqüents.

La droga amagada a l’interior dels contenidors hauria d’haver estat recuperat per membres de l’organització establerts a Barcelona abans que el vaixell passés per duana. No obstant això, els investigadors tenien constància de l’existència d’un grup organitzat equatorià que introduïa cocaïna regularment a l’estat espanyol a través del Port de Barcelona, per la qual cosa van extremar la vigilància dels vaixells procedents d’aquest país llatinoamericà.

cocaïna port barcelona
Més d'una tona de cocaïna camuflada entre cacau al Port de Barcelona | Guàrdia Civil. 

Investigació oberta

Durant l’operació, duta a terme per efectius de la Unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil i pels agents de Vigilància Duanera de Barcelona, es va poder sostreure la totalitat de la droga que es pretenia traficar. Els agents han obert una investigació per tal de poder identificar i arrestar els membres de l’organització, tant les persones encarregades d’enviar el carregament com de rebre-ho a Barcelona.

El mètode del “ganxo cec” o del “ganxo perdut” és una tècnica molt estesa entre els traficants internacionals. El passat 18 de gener, la Guàrdia Civil va enxampar un altre carregament d’uns 90 quilos de cocaïna que pretenien introduir a través del port. En aquest cas la mercaderia il·legal venia amagada entre cafè en gra procedent de San Pedro de Hula, una localitat d’Hondures.

cocaïna port de barcelona
La batuda ha estat una actuació conjunta entre els agents de la Benemèrita i de l'Agència Tributària | Guàrdia Civil.