Les bandes juvenils de Madrid s'han convertit en un dels principals problemes pel que fa a la seguretat de la ciutat. Els constants enfrontaments entre els Trinitarios i els Dominican Don't Play (DDP) han provocat un augment de la delinqüència organitzada. Les xarxes socials són els espais preferits d'aquests joves i han sortit a la llum els detalls de com les utilitzen per cometre els macabres crims.

En menys d'un mes, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ha identificat gairebé 12.000 joves i han fet més de 120 detencions. Alguns d'aquests arrestos són de joves que pertanyen a aquestes bandes, que s'han convertit en un dels principals problemes de seguretat de Madrid i la seva àrea metropolitana. 

Les xarxes socials, l'espai preferit de les bandes juvenils

Per poder erradicar l'activitat d'aquests perillosos 'pandilleros', és important saber detalladament com funcionen les bandes juvenils. Segons les investigacions policials, un dels punts clau per entendre el seu modus operandi són les xarxes socials, ja que les utilitzen molt freqüentment per cometre tota mena de delictes.

Acorden dia i hora per apallissar-se entre Trinitarios i Dominican Don't Play

Per exemple, el cap de setmana de la setmana passada, van aconseguir detenir 11 menors d'edat que havien acordat dia i hora per barallar-se a cops de matxet a través d'Instagram. Aquest no és un cas aïllat, ja que el fet de fer servir les xarxes socials per apallissar-se entre bandes, s'ha convertit en un fenomen habitual entre els Trinitarios i els Dominican Don't Play.

Bandas latinas / Policía Nacional

Les bandes juvenils de Madrid utilitzen els xarxes socials per quedar i enfrontar-se entre ells / Policia Nacional

També utilitzen Instagram per amenaçar-se entre ells. De fet, això mateix és el que va passar quan van assassinar el Jaime, un menor de 15 anys que va ser brutalment apunyalat al carrer Atocha. Els membres de la banda juvenil van explicar que es venjarien i ho van compartir tot per xarxes socials. 

La simbologia dels Dominican Don't Play i dels Trinitarios

Instagram i Tiktok també estan el punt de mira dels agents, ja que molts usuaris comparteixen simbologia d'aquests grups. L'emoticona del cor de color negre significa pertinença als Dominican Don't Play i el cor de color verd, als Trinitarios. Però aquestes no són les úniques maneres d'identificar-los: en els vídeos mostren gestos que s'associen a una banda o altra.

Els menors han de demostrar als líders que són "dignes" d'entrar a la banda

Molts d'aquests agressors són nens menors d'edat que no dubten a amenaçar-se entre ells a través d'internet amb un únic objectiu: demostrar als líders de les bandes que són dignes de formar part del grup. Per fer-ho, han de cometre crims molt violents i demostrar la seva valia participant en baralles amb armes blanques, que moltes vegades acaben de la pitjor manera possible.

Gràcies a xarxes com Tiktok o Instagram, també difonen cançons de rap i trap per captar més membres de les bandes, que acaben entrant en una espiral de violència del qual és molt complicat sortir.