L'erradicació de les bandes juvenils de Madrid s'han convertit en una de les prioritats pel que fa a la seguretat ciutadana, ja que són molt perilloses i estan formades per centenars de joves i menors d'edat disposats a matar per pertànyer al grup. Els agents les defineixen com a escoles de delinqüents que obliguen els seus membres a pagar una "quota de permanència" sota amenaces.

L'assassinat del Jaime, un menor de 15 anys mort a cops de matxet i punyalades al carrer Atocha de Madrid ha posat de manifest la problemàtica social que suposen les bandes urbanes de la capital espanyola. Han sortit a la llum molts detalls per entendre com funcionen aquestes tribus urbanes que tant preocupen als ciutadans.

Jaime Guerrero Messousi era un nen de 15 anys que va ser assassinat a cops de matxet per la banda juvenil Dominican Don't Play a Madrid / Xarxes socials

L'enfrontament entre els Dominican Don't Play i els Trinitarios

Les dues bandes més actives i perilloses són els Dominican Don't Play i els Trinitarios, aquests últims aliats amb els Bloods. Tot i que aquests dos grups estan enfrontats entre ells, en realitat, són molt semblants. Encara que l'origen de totes dues bandes és de Llatinoamèrica, la majoria dels seus membres tenen la nacionalitat espanyola i són de diferents orígens, dominicans, romanesos, espanyols i marroquins, entre molts altres.

Extrema violència per controlar els barris de Madrid

No obstant això, el que més caracteritza aquestes bandes, és la seva extrema violència i la lluita que tenen per controlar diferents zones de Madrid. Actualment, es barallen per apoderar-se del control dels barris d'Usera i Villaverde.

Estan involucrats en assassinats, robatoris amb molta violència, prostitució, narcotràfic i compravenda d'armes. Aquest 2022, en menys de tres mesos, ja han comès més de 35 incidents, explica Caso Abierto.

Així capten els menors d'edat en aquestes bandes juvenils

Els líders de les bandes capten menors d'edat en situació vulnerable per tal que cometin crims amb més impunitat que els majors d'edat. De fet, hi ha nens de 12 anys que ja pertanyen a aquestes perilloses bandes. Els convencen d'unir-se prometent-los alcohol, drogues, protecció i sexe amb altres adolescents de la banda.

Quota de permanència d'entre tres i 10 euros setmanals

Un cop entren en aquestes bandes, és molt complicat sortir: els fan pagar una quota d'entre tres i 10 euros a la setmana. Com que molts d'aquests adolescents no estan en edat laboral ni treballen, comencen robant diners als seus familiars per pagar la quota de permanència i, a poc a poc, comencen els robatoris amb violència i intimidació al carrer. 

Molt complicat de sortir de l'espiral de la delinqüència

A la pressió d'haver de pagar aquesta quota se li ha de sumar la presó dels líders de les bandes, que els amenacen perquè no abandonin la tribu urbana, fet que fa entrar als novells en un cercle de delinqüència del que és molt complicat sortir i que acaba derivant en abandonament escolar i familiar, baralles, robatoris i, en el pitjor dels casos, assassinats.