La investigació sobre la mort del futbolista Emiliano Sala, que va ser trobat mort després d'accidentar-se l'avió amb què viatjava al Canal de la Manxa el gener de 2019, ha fet un gran gir. Tres anys després de la tragèdia, que va succeir just quan l'argentí va ser traspassat al Cardiff City des del Nantes, en un contracte de gairebé 20 milions d'euros, s'ha sabut que va patir un greu enverinament abans del xoc mortal de l'avió.

Gir radical en la mort d'Emiliano Sala

Així ho han confirmat els resultats de les anàlisis de sang tretes del cos d'Emiliano Sala, de 28 anys, que han mostrat que la seva sang superava nivells tòxics de monòxid de carboni, apuntant a un profund enverinament que l'hauria deixat inconscient abans de morir. Altres proves forenses realitzades pel doctor Basil Purdue van demostrar la passada setmana que la causa de la mort del jugador eren diverses lesions al cap i al pit coincidents amb l'accident aeri.

Tanmateix, ara s'ha descobert que havia patit un enverinament per monòxid de carboni i hauria estat "profundament inconscient" en el punt d'impacte amb el mar, segons el relat del doctor Purdue. Aquesta conclusió prové de les proves toxicològiques en mostres de la seva sang, que presentaven un nivell de saturació de sang de monòxid de carboni del 58%, que el forense ha qualificat de greu enverinament davant del tribunal de Dorset, a càrrec de la investigació. L'origen de la substància tòxica s'atribueix al sistema de fuita del mateix avió.

El futbolista estava greument enverinat quan es va estampar l'avió

El metge afegia, a més, una dada que semblava insignificant, però que ha resultat ser un dels secrets més ben guardats de Sala: fumava cigarrets i ningú no ho sabia. Davant del tribunal també es va detallar que a l'habitació de l'hotel del sud de Gal·les en què s'allotjava es van trobar quatre paquets de tabac. La sergent Sarah Gedge, de la policia de Dorset, detallava en l'audiència: "El senyor Sala tenia algunes pertinences a l'habitació i hi va haver una sol·licitud de l'agent del senyor Sala respecte als cigarrets trobats en el quart, ja que la família del jove no sabia que fumava i ell no volia que ho sabessin."

Emiliano Sala / EP

El seu cos va ser trobat el febrer de 2019 en el fons del mar / Europa Press

Gedge continuava: "Ens vam posar en contacte amb l'agent de Sala, Meissa N'diaye, per confirmar l'hàbit fumador de l'Emiliano, cosa que ella ens va confirmar, assegurant que el jugador fumava d'un a cinc cigarrets Lucky Strike Lights al dia, hàbit que tenia des de feia dos anys." Tanmateix, la informació aportada per l'agent provenia d'una altra persona, a causa del màxim secretisme del futbolista sobre aquest costum.

El seu secret més ben guardat surt a la llum: no ho sabia ni la família

Tant ho va ocultar que fins i tot al qüestionari mèdic que va completar com a part del procés de traspàs a la ciutat de Cardiff i el seu equip, va afirmar que no fumava. Emiliano Sala moria juntament amb el pilot de l'avió, David Ibbotson, de 59 anys, el cos del qual mai no va ser trobat, el passat 21 de gener de 2019. L'aeronau Piper Malibu havia sortit de l'aeroport de Nantes, França, a un quart de vuit de la tarda en direcció a Cardiff, Gal·les, però es va perdre el contacte per radar sobre un quart de nou.

Finalment, l'avió era localitzat en el fons del mar el 3 de febrer, dues setmanes de recerca després, i el cos del jugador argentí es trobava entre la runa tres dies després.