Que et tanquin a la presó sense haver comès cap delicte ha de ser una de les pitjors experiències que una persona pot viure. Això és el que li va passar el passat estiu a Mirela Stoian, una dona romanesa de 38 anys que ja fa dues dècades que viu a Espanya. Era el mes d’agost quan va anar a la caserna de la Guàrdia Civil d’Almuñécar, a Granada, per denunciar que li havien robat la moto. El que havia de ser un tràmit ràpid, es va convertir en un autèntic malson que es va allargar dies.

No s’hauria imaginat que no l’atendrien com una víctima de robatori, sinó com una persona fugida de presó. Quan van comprovar el seu nom, la van detenir perquè suposadament existia una ordre de detenció contra ella després que hagués aprofitat un permís penitenciari a Palma de Mallorca per fugir. La dona, desesperada i sense entendre res, ho va negar insistentment als agents i a l’advocada d’ofici que va anar a signar la interlocutòria.

En aquell document demanant la seva detenció hi figuraven totes les dades personals de la Mirela correctament, però davant la insistència a negar-ho, la seva lletrada, Mercedes Fernández, va tractar d’esbrinar si la seva clienta tenia raó. Després de parlar amb el Jutjat Penal de Palma de Mallorca, va poder contactar amb l’advocat que havia assistit la dona que s’havia fugat de la presó i estava en cerca i captura. Aquest magistrat va comprovar les dades i va constatar que hi havia un error. Eren dues Mirela Stoian diferents i la que havien detingut a Almuñécar no era la que havia fugit de la presó a Palma.

Va haver de passar sis dies a la presó fins que no es va solucionar l’error

Malgrat que els advocats van enviar un escrit ràpidament per aturar l’empresonament, la Guàrdia Civil ho va desestimar i la van portar a la presó d’Albolote, a Granada. Allà, el director del centre penitenciari també es va adonar de l’error i va iniciar els tràmits per solucionar-ho. Tot i això, fins que no es va corregir l’error, la Mirela va estar sis dies tancada entre reixes. La jutgessa de Palma va atribuir la confusió a un problema informàtic i va demanar disculpes. En el moment de redactar la interlocutòria, va introduir les dades correctes al cos del text, però a l’encapçalament va posar-hi les dades d’una altra Mirela Sotian, la qual va acabar sent detinguda per aquesta errada.

Un autèntic malson que encara dura mesos després

Ja han passat quatre mesos des d’aquella setmana que va haver de passar a la presó, però la Mirela segueix vivint un malson constant i necessita ajuda psicològica perquè pateix estrès. "La meva mare em deia 'en sortiràs', però jo ja ho donava per perdut perquè hi ha més d’una persona innocent a presó", apunta aquesta dona, que treballa de cuinera en un bar de la costa de Granada i viu amb la seva filla de 15 anys. Precisament, un dels seus pitjors temors mentre estava a presó era pensar que li traurien la custòdia de la seva nena.