El grup gihadista d'origen somali Al-Xabab s'ha atribuït avui l'autoria d'un atac a l'est de Kenya que ha significat la mort d'almenys quatre persones.

Si bé la Policia de Kenya només ha confirmat fins ara la mort de quatre persones, els gihadistes somalis van indicar aquest dissabte haver acabat amb les vides de set persones, inclosa una de nacionalitat xinesa. "Els lluitadors a la guerra santa van matar sis infidels kenyans i un xinès al comtat de Lamu", va assenyalar Al-Xabab en un comunicat recollit per mitjans somalis.

L'incident va passar a la zona de Bodhei Majengo, dins del comtat costaner de Lamu, ia uns 100 quilòmetres de la frontera que comparteix Kenya amb Somàlia. Les víctimes de l'atac eren treballadors d'una carretera en construcció que unirà el port kenià de Lamu amb les veïnes Sudan del Sud i Etiòpia, i els combatents també van incendiar els vehicles i van fer malbé un pont.

És una zona conflictiva des de fa 11 años

Des d'octubre del 2011, quan Kenya va enviar el seu Exèrcit a Somàlia com a resposta a una onada de segrestos atribuïts a Al-Xabab dins el seu territori, els radicals islàmics han perpetrat nombrosos atacs a terra kenià, molts d'ells a Lamu.

L'Exèrcit ha reforçat la seva presència a la zona des del 7 de gener passat, quan almenys quatre policies van morir en una emboscada que les autoritats van atribuir a Al-Xabab. A finals de febrer, l'Exèrcit de Kenya va assegurar haver matat quatre presumptes militants d'Al-Xabab a prop de la frontera de Somàlia, també al comtat de Lamu.

Així mateix, aquest dimecres, fonts militars van dir haver recuperat un fusell d'assalt AK-47 i vuit carregadors en aquesta zona després de matar un altre presumpte terrorista d'Al-Xabab. L'atac més greu d'Al-Xabab a terra kenià va tenir lloc l'abril del 2015, quan 148 persones van morir a l'assalt d'un comando terrorista a la Universitat de Garissa (a l'est del país).

Tot i les operacions d'AMISON i l'Exèrcit somali, Al-Xabab encara controla de facto algunes àrees rurals del centre i del sud de Somàlia, on aquest grup pretén instaurar un Estat islàmic de tall wahabí (ultraconservador).

81 persones executades  Arabia Saudí

El Govern d'Aràbia Saudita, un dels països que més aplica la pena de mort, va executar aquest dissabte 81 persones condemnades per delictes que va de terrorisme a robatori a mà armada, fet que suposa més del doble de tots els executats durant tot el 2020 , va informar l'agència estatal de notícies saudita, SPA.

"El Ministeri d'Interior ha anunciat que ha portat a terme les condemnes a pena capital contra individus condemnats per terrorisme i crims capitals. Aquests individus, que sumen en total 81, van ser condemnats per diversos crims, inclòs assassinat d'homes, dones i nens innocents", va indicar SPA.