Les botigues de ciclisme del centre de Girona han estat en les darreres setmanes víctimes d'actes vandàlics per part d'alguns veïns com a protesta per la massificació turística a la ciutat, especialment a la relacionada amb aquest vehicle de dues rodes. Els aparadors d'alguns dels establiments van ser atacats amb pintades com ara Tourists go home i d'altres de similars durant la manifestació alternativa que va tenir lloc l'1 de maig. Aquest passat cap de setmana, però, la situació es va repetir. A més dels grafitis, en aquesta ocasió també es van inutilitzar i bloquejar alguns dels panys amb silicona, pedretes i escuradents trencats.

Dues botigues ja han presentat denúncia

Les pintades ja han estat netejades, en alguns casos pels mateixos propietaris dels establiments i en d'altres pels treballadors de la brigada municipal. Segons informa l'Ajuntament de Girona, s'han presentat dues denúncies per aquests fets a la Policia Municipal, que al seu temps les han derivat als Mossos d'Esquadra, cos encarregat de la investigació. El nombre de víctimes, però, és més gran i no totes han volgut denunciar. L'alcalde de la ciutat, Benet Salellas, ha lamentat aquests atacs que provoquen "que hi hagi establiments comercials que puguin patir danys que els impedeixin obrir" i ha assegurat que s'està treballant perquè no es tornin a produir.

En aquest sentit, el batlle ha explicat que s'està elaborant un pla d'acció compartit amb associacions de veïns, comerciants i també "establiments del sector de la bicicleta" per tal de "buscar l'equilibri entre les persones que viuen i fan via a la ciutat, amb aquelles altres que tenen negocis i volen desenvolupar la seva activitat amb normalitat". Salellas ha anunciat que algunes mesures ja podrien aplicar-se "de manera immediata" abans de l'estiu. Una d'aquestes podria ser prohibir que els ciclistes passessin per determinats llocs del Barri Vell.

bicis girona xavier pi acn
El turisme ciclista, al centre de la polèmica a Girona. | Xavier Pi / ACN