L'Institut del Teatre de Barcelona està al punt de mira després que més d'un centenar d'alumnes assenyalin directament a Joan Ollé, Jorge Vera i Berty Tovías, tres professors del centre, com a presumptes assetjadors sexuals. Qui són aquests tres homes?

Joan Ollé

Joan Ollé, de 66 anys, és professor de l'Institut del Teatre des de fa més de 40 anys i, a més, és actor i director de teatre molt conegut al món de les arts escèniques catalanes. Segons expliquen diversos testimonis al diari Ara, aquest home hauria aprofitat el seu poder per aprofitar-se de les estudiants de l'Institut del Teatre, a les quals hauria assetjat sexualment: tocaments al cul, comentaris fora de lloc i insults. Tot i les acusacions de les estudiants i la incomoditat que provoca a les noies del centre, com que no hi ha cap denuncia formal, des de la direcció del centre no tenen cap intenció de fer-lo fora i té previst jubilar-se aquest mateix any.

Joan Ollé i Freixas / Wikimedia Commons

Joan Ollé és un professor de l'Institut del Teatre de Barcelona que hauria assetjat sexualment algunes de les seves alumnes / Wikimedia Commons

Jorge Vera

Jorge Vera es va jubilar l'any 2016, però durant anys, va ser professor a l'Institut del Teatre de Barcelona. L'any 2013 va interpretar un paper del curtmetratge Gorila Baila. Les alumnes i exalumnes del centre expliquen que, aquest professor, presumptament, hauria fet comentaris completament fora de lloc sexualitzant les noies durant les classes: "Estàs molt bona, m'estàs posant molt amb aquest vestidet", entre molts altres comentaris.

Bery Tovías

Bery Tovías, igual que Jorge Vera, ja no treballa a l'Institut del Teatre i, de fet, fins al 2018 dirigia la seva pròpia escola de teatre, però ja s'ha jubilat. Tovías hauria fet tocaments al cul a les seves alumnes i hauria tingut comportaments inadequats, fent-les sentir incòmodes a les seves classes. "Si fa falta, ho lamento molt, però no tinc res a amagar" diu el presumpte assetjador.

Bery Tovías / Instagram estudis_berty

Bery Tovías és un dels professors de l'Institut del Teatre que hauria assetjat les alumnes durant les classes / Instagram estudis_berty

No hi ha cap denúncia formal

Tot i que no hi ha cap denúncia formal cap a aquests tres professors, des del diari Ara van iniciar una investigació l'octubre del 2019 i, des de llavors, han entrevistat més d'un centenar d'alumnes i actrius de l'escola i gairebé totes elles coincideixen que Joan Ollé, Jorge Vera i Bery Tovías les assetjaven sexualment tant dins com fora de l'aula durant anys.