Un home de 72 anys ha estat condemnat a 22 anys de presó per l’Audiència Provincial d’Astúries acusat d’haver assassinat el seu gendre. El condemnat, Juan Antonio Felipe Román, va assestar 25 punyalades a la seva víctima amb un matxet perquè aquesta no volia que veiés el seu net, menor d’edat.

El crim va succeir el 12 de novembre del 2019 a la localitat asturiana de Mieres. En aquella època la víctima, Luis Salazar, estava divorciant-se de la filla de l’acusat, i el Jutjat li acabava d’atorgar el dret de visites en caps de setmana alterns. Segons l’acte judicial, al qual ha tingut accés El Comercio, Juan Antonio volia evitar que es complís aquesta mesura, ja que, segons ell, Luis volia prohibir-li veure el seu net quan el nen estigués amb ell.

D’aquesta manera, Juan Antonio es va presentar al domicili de la víctima, qui li va indicar que podrien parlar en la cuina. En un determinat moment l’acusat va treure un matxet d’entre les seves robes i li va atacar brutalment, clavant-li el ganivet “amb gran violència en l’abdomen, provocant una ferida de tal gravetat que va produir que se sortissin els intestins”. Malgrat això, i sense que la víctima pogués defensar-se en cap moment, Juan Antonio va continuar assestant punyalades al seu gendre, fins a 25, amb la finalitat “d’assegurar-se la seva mort”.

Va entregar-se al cap d’unes hores

Luis Salazar va morir a causa d'una parada cardiorespiratòria a conseqüència de les ganivetades. Poc després, el condemnat va acudir a comissaria i va confessar a l'agent de la porta que "creia haver matat el seu gendre punxant-li a l'estómac", segons recull l'acte. El magistrat ha considerat com a provat que el condemnat va actuar amb premeditació i amb ferotgia. Per aquest motiu se l'ha jutjat per assassinat i no per homicidi, com argumentava la defensa.

Per tant, Juan Antonio Felipe Román haurà d'ingressar a presó durant 22 anys, tot i que l'acusació particular demanava per ell 25. A més d'aquesta condemna se li ha imposat també la mesura de llibertat sota vigilància durant 10 anys després del compliment de la pena de presó. Pel que fa a la responsabilitat civil, haurà de pagar 200.000 euros al seu net en concepte d'indemnització, així com 60.000 euros als pares i a cadascú dels vuit germans de la seva víctima. Així i tot, la sentència no és ferma i hi ha lloc per un recurs d'apel·lació.