L’atzar ha portat a la Guàrdia Civil a trobar un arsenal d’armes i explosius de la Guerra Civil Espanyola amagats en una casa de Calafell, al Baix Penedès. La setmana passada agents de l’Institut Armat es van presentar a la casa per revisar una col·lecció personal que tenia un home d’aquest municipi per tal de renovar els seus permisos de col·leccionista. Agents especialistes en Intervenció d'Armes i Explosius, però, van trobar un arsenal que no estava declarat i que, alhora, era molt perillós. 

Van trobar una sèrie d'armes i material explosiu de la Guerra Civil Espanyola exhibit en diverses habitacions i que no tenien la corresponent llicència i certificat d'inutilització. Com que no disposava d’aquests permisos, la Guàrdia Civil les va intervenir, després de ser retirades amb seguretat, tenint en compte que no només hi havia armes, pistoles i escopetes, també hi havia explosius de grans dimensions i granades de mà. 

Arsenal 002
Imatge de l'armament trobat per la Guàrdia Civil en una casa de Calafell / GC

En total, segons ha informat aquest dimarts la Guàrdia Civil, es van trobar 28 armes curtes, 19 armes llargues, 16 granades de mà i 4 projectils d'artilleria dels diversos bàndols de la guerra espanyola. Els especialistes en desactivació d’explosius TEDAX de la Guàrdia Civil es van desplaçar fins a Calafell per fer la retirada dels artefactes amb seguretat. Una de les granades de mà que l’home guardava conservava tota la càrrega explosiva i mecanisme d'activació, per la qual cosa es va procedir a retirar-la de manera segura i inutilitzar-la per evitar riscos.

Des de la Guàrdia Civil s’avisa que cal sempre tenir en compte que aquest tipus de material, siguin armes o artefactes, poden ser molt perillosos si es guarden sense haver passat tots els controls que marca la llei i cal assegurar-se que tenen tots els documents, com el d’inutilització, en regla. A Calafell la Guàrdia Civil va intervenir tots els artefactes.

Granades de mà, les més perilloses

Des de 1985, els TEDAX de la Guàrdia Civil a Tarragona ha recuperat i neutralitzat unes 900 granades de mà procedents de la Guerra Civil Espanyola, un fet que suposen un 40% del total d'artefactes explosius trobats a la demarcació i són sens dubte l'element més perillós a causa de la facilitat per activar-se de forma accidental.

Arsenal 003
S'han trobat un total de 28 armes curtes a la casa de Calafell / GC