Agents dels Mossos d'Esquadra han detingut aquesta setmana tres joves, dos d'ells menors d'edat, com a presumptes autors d'un delicte contra els drets fonamentals i llibertats públiques, així com d'un altre delicte d'amenaces, segons ha revelat la investigació policial, la qual va iniciar-se el passat mes de juliol. La detenció arriba després que els presumptes agressors estiguessin prop de dos anys martiritzant diàriament un veí del seu poble per la seva orientació sexualinsultant-lo, amenaçant-lo i menyspreant-lo. Els fets han succeït al municipi de Roses, a l'Alt Empordà. 

Insultaven i amenaçaven d'agredir físicament el jove per la seva orientació sexual

El passat mes de juliol, un jove, de qui no ha transcendit informació com ara l'edat, acudia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per interposar una denúncia formal contra l'infern que, des de feia dos anys, vivia diàriament per la seva orientació sexual. Segons el relat que la víctima va fer als Mossos, un grup format per tres nois, dos d'ells menors d'edat, feia dos anys que es dedicaven a fer-li la vida impossible amb insults, amenaces i menyspreus sempre referits a la seva condició sexual. 

Els tres acusats, un d'ells de 20 anys i els altres dos menors, resideixen al mateix municipi que la víctima, a Roses, i són coneixedors de la seva orientació sexual. Pràcticament cada dia, els tres acusats trobaven un moment per proferir insults i menyspreus contra la víctima, així com amenaces d'agredir-la físicament, segons han confirmat els Mossos a El Caso, per ser membre del col·lectiu LGTB. Els acusats fins i tot acudien al lloc de feina de la víctima per, una vegada allà, continuar amb la seva conducta homòfoba. 

Els Mossos detenen els joves després d'un mes investigant els fets

La víctima, ja farta d'aquesta situació d'homofòbia que vivia constantment, va denunciar formalment els fets davant els Mossos d'Esquadra. Els agents de la Comissaria General d'Informació (CGINF) van obrir una investigació per tal d'esclarir els fets, la qual ha conclòs un mes després de ser coneixedors dels fets i que ha suposat la detenció dels tres presumptes agressors, després que els Mossos els hagin pogut identificar i localitzar. També s'ha agafat declaració dues persones més com a investigades pels mateixos fets.

Els tres joves estan acusats de ser els autors de dos presumptes delictes, un contra els drets fonamentals i llibertats públiques, i un altre d'amenaces. Els tres acusats ja van passar a disposició judicial; els dos menors van declarar a la Fiscalia de Menors de Girona, i el major d'edat al jutjat d'instrucció de guàrdia de Figueres, que ha decretat la llibertat amb càrrecs

Denunciar aquestes situacions és clau per posar-los fi

Els Mossos d'Esquadra destaquen la importància de denunciar situacions com aquesta, ja que, de no fer-ho, normalment no detecten aquestes situacions o, en cas de veure-les, no poden actuar d'ofici. Per això, remarquen que, en cas d'estar vivint una situació d'odi i discriminació per casuístiques com poden ser la raça, l'orientació sexual, l'ètnia o altres, s'acudeixi a una comissaria per tal d'interposar una denúncia. Segons detallen els agents a través d'un comunicat, denunciar "és el primer pas per poder assessorar i fer un seguiment de la víctima, recopilar tota la informació relacionada amb els fets i recollir el màxim de proves i indicis".