Una dona i el seu fill s’han embutxacat gairebé 149.000 euros aprofitant-se de la mort de la seva mare i àvia, respectivament, en tant que no van comunicar aquest detall a la Seguretat Social, qui va continuar pagant a la difunta la pensió cada mes. Els ara detinguts van cobrar aquests diners durant 20 anys, entre el 1995 i el 2015, fins que van ser descoberts pel Ministeri Públic. La Fiscalia de Madrid demana per a ells una pena de 18 mesos de presó, a més del reintegrament complet dels 148.794 euros que van obtenir de manera fraudulenta.

Van aprofitar els diners per pagar deutes

Mare i fill van tenir coneixement de la mort de la seva familiar el 18 de novembre de 1995, però, contràriament al que s'ha de fer en aquests casos, no ho van comunicar ni a l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ni al Banc de Santander, on l'àvia tenia el compte corrent on ingressava la pensió per jubilació. En comptes d'això, els dos acusats van aprofitar aquests diners, principalment, per pagar els deutes que el marit de l'acusada, i pare del fill, també detingut, havia contret els anys anteriors.

Per altra banda, també extreien diners en efectiu periòdicament, i fins i tot feien servir la targeta bancària de l'àvia per realitzar tota mena de compres. Durant vint anys van poder continuar amb aquest frau sense que ningú s'adonés, ja que els dos detinguts figuraven com a cotitulars del compte bancari de la difunta. Finalment, en novembre del 2015, des de l'INSS van reparar en l'estafa, i van denunciar mare i fill a les autoritats. Tots dos van quedar detinguts i posats en llibertat provisional mentre duri el procés judicial. Dels gairebé 149.000 euros que havien estafat al Ministeri Públic, els acusats ja han fet l'abonament de 111.544 euros. La Fiscalia, a banda de l'ingrés a presó dels detinguts, també demana la devolució dels 37.250 euros restants en concepte de responsabilitat civil.

La mort d’un pensionista s’ha de comunicar durant els 30 dies següents  

Des de l’Institut Nacional de la Seguretat Social informen que la defunció d’un familiar que estigui cobrant una pensió s’ha de comunicar a qualsevol dels Centres d’Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) en un termini màxim de 30 dies després que s’hagi produït la mort. Per fer aquesta gestió s’ha de portar el certificat de defunció a un d’aquests centres; les mensualitats ordinàries de la pensió s’abonaran íntegres, inclosa la del mes en el qual s’hagi produït la mort del familiar.