Rescaten un home de nacionalitat peruana que malvivia en una quadra de cavalls del Baix Penedès mentre era explotat laboralment per dues persones. La Guàrdia Civil ha alliberat un treballador d'un centre hípic que era obligat a estar tot el dia al recinte, on a més residia en condicions higièniques deficients. De fet, dormia en un estret magatzem on es guardava l'adob o els fems dels animals, així com altres deixalles. Els agents, a més de treure'l d'allà, van detenir els dos titulars del centre per un delicte de tracta amb finalitats d'explotació laboral.

 

L'home vivia sense aigua, entre fems i explotat a qualsevol hora del dia

Els arrestats, tal com ha explicat el cos policial en un comunicat aquest dimecres, aprofitaven la vulnerabilitat de la víctima, que es trobava en situació irregular a Espanya, per mantenir-lo tot el temps al recinte laboral treballant i sense cap contacte amb l'exterior. L'home havia estat captat a través d'un anunci d'un portal de feina, on s'oferien amb aparença de legalitat. Finalment, el que acabava fent era les funcions del mosso de quadra durant jornades interminables, sense protecció sanitària ni mesures de prevenció de riscos laborals. A més, tampoc tenia l'equipament necessari per dur a terme les funcions que li havien assignat.

Però encara hi ha més. Per poder donar-se una dutxa o rentar-se, en qualsevol cas, així com per cuinar no tenia aigua corrent i havia d'anar anar a un abeurador proper per poder-ho fer. Òbviament, sense cap mesura higiènica ni sanitària mínima. Totes aquestes condicions van provocar a la víctima patologies diverses, amb afectacions als ulls i la pell, una pèrdua molt greu de pes corporal i un deficient estat emocional. Els arrestats també obligaven l'home a treballar quan estava malalt i, tot i que li remuneraven les hores de feina, els titulars del centre hípic del Baix Penedès gestionaven directament el seu salari. 

Investigació, detinguts i protecció de la víctima

La Guàrdia Civil, en tenir indicis del cas, va obrir una investigació juntament amb els serveis socials competents. Finalment han intervingut alliberant a la víctima, que ha estat posada sota protecció amb la consecució d'ajudes per la mateixa. Entre d'altres, la d'una solució per l'habitació o l'obtenció de permisos temporals de residència i treball. L'operació s'ha dut a terme en coordinació amb la Fiscalia de Tracta de Persones i Estrangeria a Tarragona, la Inspecció Territorial de Treball de Tarragona i la Fundació Creu Blanca. Les diligències policials han estat lliurades al Jutjat d'Instrucció número 6 del Vendrell, al qual s'espera que pròximament els dos detinguts siguin posats a disposició.