Un fals segrest i la confiscació per part d’agents de la Guàrdia Urbana de Badalona d’una motxilla amb 300.000 euros l’any 2021, en un control que s’estava fent per evitar el trànsit de persones durant les restriccions fruit de la Covid-19, va activar una investigació que els Mossos d’Esquadra i la Guardia di Finanza italiana, amb la col·laboració de la Interpol, han explotat aquest mes d’octubre amb la detenció de vint persones a Catalunya i gairebé una seixantena a Itàlia

Les investigacions policials han permès desmuntar dues organitzacions criminals que havien trobat a Catalunya el terreny perfecte per realitzar el seu il·lícit negoci. Uns dedicats al tràfic de marihuana i haixix, des del Marroc a Itàlia, passant per Catalunya. I els altres per blanquejar diners i haver creat un sistema de pagaments en efectiu que permetia, sense cap control fiscal ni tributari, moure diners d’anada i tornada entre Barcelona i Milà.

 

La col·laboració internacional dels Mossos d’Esquadra de les Àrees Centrals de Crim Organitzat i de Delictes Econòmics van poder estirar el fil arran de la intervenció dels 300.000 euros de Badalona. L’home identificat amb els diners, tot i que la causa va ser arxivada per falta d’indicis de criminalitat, va resultar que formava part d’un grup de persones que la policia italiana estava seguint en el marc d’una investigació contra el tràfic de drogues. Des de llavors que manera conjunta s’ha treballat en una investigació binacional entre Catalunya i el sud d’Itàlia, on estava instal·lada la màfia, sota la coordinació de l’Europol. En una primera fase es va poder situar a Barcelona part de la cúpula de la xarxa que la Guardia di Finanza estava investigant.

En els escorcolls s'han trobat armes / CME

Cas Magenta: Itàlia, Marroc i la Xina units pel crim organitzat

Aquest entramat s’encarregava de comprar haixix i marihuana a Catalunya a un segon grup criminal, originari del Marroc, que organitzava entrades d’haixix des del sud de la península i comprava marihuana a Catalunya, el jardí d’Europa, que posava a disposició de la màfia italiana. La droga es guardava en magatzems a Catalunya després d’entrar des del mar i la majoria sortia en grans camions cap a Itàlia. L’organització també la comercialitzava pel seu compte a Catalunya. En aquests vehicles també s’hi carregava la marihuana que compraven a productors locals.

La connexió Badalona va permetre saber també com movien els diners els integrants de la part italiana de l’entramat. La pista va ser saber d’on sortia l’home que va ser intervingut per la policia de Badalona. Sortia d’un establiment regentat per persones de nacionalitat xinesa al ‘Chinatown’ català, al polígon de Granland, a Badalona. No era allà per atzar. Els diners que portava a la motxilla, sospiten els Mossos d’Esquadra, els acabava de retirar de l’establiment després de rebre la transferència des d’Itàlia. 

Imatge dels diners confiscats en la intervenció dels Mossos d'Esquadra / CME

Els Mossos van confirmar que diversos establiments d’aquesta zona de Badalona, on es concentren diversos magatzems i restaurants xinesos que servien d’oficines per moure diners entre Itàlia i Catalunya amb el mètode conegut com a ‘fei chien’ —en el món àrab es coneix com a ‘hawalla’— que basat en una relació de confiança entre dos nodes allunyats, en aquest cas, els dos amb persones xineses a l’extrem, faciliten la mobilitat de diners sense enviar físicament els diners, i evitant així el control financer i tributari. S’entreguen els diners en un punt i es recullen en un altre, després de facilitar un codi. Els diners que es mouen amb aquest sistema acostumen a acabar al crim organitzat i les ‘oficines’ es queden entre un 5 i un 10% del capital transferit, pel servei. 

Vint detinguts a Catalunya, nou pel ‘fei chien’

El passat 17 d’octubre els Mossos, de manera coordinada amb Guardia di Finanza, van explotar el que s’ha batejat com el cas Magenta i es van detenir vint persones a Catalunya i gairebé una seixantena a Itàlia. D’aquests detinguts n’hi ha de tres branques —nou van ser arrestats a Badalona, en naus i restaurants xinesos, on es van confiscar gairebé 720.000 euros en efectiu, que la policia sospita que formen part d’aquest mètode conegut com a ‘fei chien’.

En total es van fer 105 entrades, entre les que es van realitzar a Barcelona i àrea metropolitana i a Milà. A Itàlia, la Guardia di Finanza va intervenir diversos vehicles d’alta gamma i va confiscar propietats per valor de 129 milions d’euros. Pel que fa a la branca marroquina, que controlava el tràfic de drogues, els Mossos han intervingut en diverses fases de la investigació un total de 1.200 quilos d’haixix i 44 quilos de marihuana, tot plegat valorat en uns tres milions d’euros. A Itàlia la quantitat de droga intervinguda, la que arribava del Marroc després de fer escala a Catalunya, supera els 30.000 quilos. 

Aquesta operació, asseguren l’inspector Antoni Salleras, cap de l’Àrea Central de Crim Organitzat de la Divisió d’Investigació Criminal, i el sotsinspector José Merino, cap de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la Divisió d’Investigació Criminal, és la de més abast i més repercussió que ha fet mai el cos dels Mossos d’Esquadra contra el narcotràfic a escala internacional.