La Policia Nacional ha alertat de la circulació de bitllets falsos de 10 i 20 euros. De moment, la seva presència només s'ha detectat a la província de Jaén, però no es descarta que s'hagin pogut estendre a altres punts del territori espanyol. Segons expliquen des del cos policial, els delinqüents han fet entrar aquests bitllets en circulació camuflant-los intercalats entre altres bitllets de curs legal a l'hora de pagar. Normalment, ho fan en locals d'oci o botigues en què hi ha bastant aglomeració de gent i és més fàcil que no els revisin i passin desapercebuts.

En aquest cas, però, són bastant fàcils de detectar. No es tracta de grans falsificacions elaborades per organitzacions criminals i, de fet, aquests bitllets falsos ja t'indiquen que ho són. Es tracta dels que es fan servir com 'atrezzo' en el rodatge d'anuncis de publicitat o pel·lícules i que es poden adquirir fàcilment a través d'internet. En el lateral del bitllet hi apareix un missatge en anglès que diu "This is not legal tender, it's used for motion props". Per aquest motiu, la Policia Nacional recomana donar un cop d'ull als bitllets que ens donen abans de ficar-los dins la cartera. Si es té algun bitllet d'aquests, cal anar a entregar-lo a una comissaria i evitar que segueixi circulant.

Com detectar un bitllet fals?

Existeixen diverses formes de descobrir si un bitllet és fals o és legal. El principal mètode és el tacte, que permet detectar-ho només tocar-lo. Els bitllets autèntics són firmes, resistents i aspres. A més, tenen algun relleu i no són totalment llisos. De la mateixa forma, inclouen unes marques d'aigua detectables si es miren a contrallum, així com motius de coincidència i un fil de seguretat. Per últim, si se li dona la volta, s'ha de veure com la banda hologràfica canvia alternant entre el valor que té i el símbol de l'euro. Depenent del valor del bitllet, en lloc de la banda hi haurà un pegat hologràfic, que haurà d'alternar entre el seu valor i la representació d'una porta o una finestra.