Arriba Nadal i amb ell la il·lusió de moltes persones que els toqui la Loteria en el tradicional sorteig del pròxim 22 de desembre. Qui no ha somiat alguna vegada com els nens de Sant Ildefons canten el número que figura al seu dècim? Qui no ha fet plans i s'ha imaginat en que es gastaria els diners que li tocarien? Això els estafadors ho saben i, com que són molt camaleònics i s'adapten a qualsevol moment o excusa, aprofiten aquesta il·lusió i que molta gent compra bitllets de Loteria de Nadal per enganyar-los i aconseguir els seus diners o les seves dades personals o bancàries.

El "tocomotxo" i els falsos dècims, les estafes més habituals amb la Loteria de Nadal

Entre les diferents estafes que es poden fer amb la Loteria de Nadal, la més coneguda és la del "tocomotxo". En aquest mètode, els estafadors aborden la víctima pel carrer amb l'excusa que tenen un bitllet premiat, però que no el poden cobrar. Per això, els demanen uns diners a canvi de donar-los el bitllet premiat, que resulta ser fals. Normalment, els delinqüents busquen persones grans o vulnerables que siguin més fàcils d'enredar. A vegades, fins i tot, les acompanyen al banc o a casa seva per agafar els diners. Des de la Policia, però, demanen fer servir el sentit comú en aquests casos: si fossis tu, vendries el bitllet que t'ha tocat a un desconegut del carrer?

Una altra de les estafes més habituals en aquestes dates nadalenques és la dels falsos bitlles de la Loteria de Nadal. Els delinqüents aprofiten la compra massiva per intentar vendre alguns dècims falsos i que, en realitat, no tenen cap valor i no estan homologats. Per això, cal assegurar-se abans de comprar-lo que el bitllet compleixi amb tots els requisits de seguretat o que, en el cas de les participacions, indiqui que hi ha un fraccionament autoritzat. En cas de comprar-lo a través de la pàgina web oficial, cal assegurar-se que sigui fiable i segura.

Si no compres cap bitllet, no pots guanyar

Més enllà dels dos mètodes més tradicionals, els ciberdelinqüents també aprofiten l'excusa de la Loteria de Nadal per fer estafes phishing. A través d'un correu electrònic, d'un missatge SMS o d'una trucada per telèfon, suplanten la identitat d'una institució de confiança i enganyen a les víctimes dient-los que han guanyat un premi en un sorteig. A canvi, demanen que se'ls faci una transacció econòmica o se'ls faciliti les dades personals o bancàries per a poder-lo reclamar. Des de Loteries i Apostes de l'Estat demanen desconfiar d'aquests missatges. Cal ignorar-los, eliminar-los i no trucar a cap telèfon ni entrar en cap enllaç. Tampoc pagar diners ni facilitar dades.  En aquest cas també s'ha de fer servir el sentit comú: si encara no s'ha celebrat el sorteig o no s'ha comprat cap bitllet, no pot tocar.