L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha activat aquest dimecres una alerta sanitària per una xocolata negra sense sucres afegits amb presència de fruits secs no inclosos en el seu etiquetatge. Han estat les autoritats sanitàries de l’Aragó les que han difós l’avís relatiu a la presència de proteïnes d’ametlles en el producte sense que estigués especificat en l'envàs per a les possibles persones al·lèrgiques.

Els productes han estat distribuïts en més de 60 comerços detallistes d'una desena de comunitats autònomes. Concretament a Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella- la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya i Navarra. La informació ha estat traslladada a les autoritats competents de cada territori a través del Sistema de Coordinació d’Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI). La intenció és verificar que els productes afectats es retirin dels seus canals de venda.

Els productes afectats s’han distribuït en comerços detallistes

El producte afectat és una xocolata negra sense sucres afegits que es ven en formats de 125 grams i 300 grams. No pertanyen a cap gran marca, sinó que han estat fabricats, envasats i distribuïts com a marques exclusives de cada establiment. Per tant, estan afectades xocolates de diferents marques i lots de producció. En alguns casos, fins i tot, es poden arribar a trobar en algunes pastisseries.

Des d’AESAN recomanen a totes aquelles persones al·lèrgiques als fruits secs, que s’abstinguin de consumir el producte si ja l’han adquirit i el tenen a casa. En cas d’haver-lo consumit i presentar símptomes d'al·lèrgia, el millor seria anar a un centre hospitalari a fer-se una revisió i rebre assistència sanitària. En canvi, per a les persones que no tenen cap al·lèrgia a les ametlles, el seu consum no suposa cap perill per a la salut.