L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha emès un comunicat alertant de la presència en un lot de farina de sègol d’un fong que en consumir-se pot provocar al·lucinacions, convulsions i dolor abdominal. Des de l’agència han sol·licitat la retirada d’aquest producte de tots els supermercats on es comercialitza, i ha recomanat a les persones que presentin algun d’aquests símptomes que acudin a un metge.

La farina afectada és la comercialitzada per la marca Biogrà. En concret, es tracta del lot número 21-005 de farina de sègol de 500 grams i caducitat el 30 de maig del 2023. L'AESAN ha tingut coneixement de la contaminació d'aquest producte gràcies a una notificació rebuda des de les autoritats sanitàries de Catalunya, que van detectar traces de banya del sègol, un tipus de fong paràsit i tòxic que pot provocar una malaltia denominada ergotisme o, comunament, foc de Sant Antoni. Aquest fong pertany a l'ordre de les hipocreals, i la més estesa i la que més grans infecta és l'anomenat Claviceps.

biogra1 (1)
La farina de sègol contaminada està comercialitzada per la marca Biogrà | AESAN. 

Detectat a supermercats de tot l’estat espanyol

Segons el comunicat de l’AESAN, el lot contaminat ha estat distribuït per supermercats i altres comerços de tot l’estat espanyol, principalment per Catalunya, el País Basc, La Rioja, Madrid, Castella i Lleó, les Illes Canàries, Andalusia, Galícia, les Illes Balears i el País Valencià, tot i que no descarten que es pugui adquirir també a la resta de l’estat.

En cas d'haver adquirit aquest tipus de farina, les autoritats sanitàries recomanen comprovar si es tracta del lot afectat i, en cas de ser així, abstenir-se de la seva consumpció. Si ja s'han ingerit aliments cuinats amb la farina de sègol de Biogrà, des de l'agència insten a acudir a un centre mèdic i estar pendent de l'aparició de símptomes compatibles amb l'ergotisme. Els signes més comuns del foc de Sant Antoni són al·lucinacions, convulsions, entumiment, formigueig, dolor agut, cianosi, absència de pols, fred intens i sobtat a les extremitats i dolor abdominal.