L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) ha ordenat la retirada del mercat d’una colònia i d’un xampú comercialitzats per la marca de cosmètics Mayfer per haver detectat entre els seus components una substància prohibida per tractar-se d’un ingredient potencialment tòxic per a l’ésser humà.

La substància en qüestió és un compost químic anomenat butylphenyl methylpropional, més conegut com a lilial. Es tracta d’una fragància que s’ha comprovat que pot causar infertilitat així com problemes de sensibilitat a la pell. Segons l’Annex II  del Reglament (CE) nº 1223/2009 de la Regulació Europea de Productes de Cosmètica, el lilial és un dels ingredients que els productes cosmètics tenen prohibit contenir.

Aquests són els productes afectats

Els productes en els quals s’ha detectat la presència de lilial són el Xampú Anticaspa de 400 ml i la colònia Eau de toilette Abrazos vaporitzador de 100 ml. Aquests productes van ser sotmesos a finals de l’any passat a un control nacional del mercat de cosmètics, i va ser llavors quan es va detectar aquesta substància en tots dos productes comercialitzats per Mayfer Perfumes SL.

Els productes que contenen el químic nociu | Mayfer.
Els productes que contenen el químic nociu | Mayfer. 

Retirada de xampús per ser cancerígens

El passat mes de novembre, l’Aemps va alertar de la presència d’un químic potencialment cancerigen que van detectar en diversos xampús “en sec” de les marques Dove i Tresemme, totes dues propietat de la multinacional Unilever. L’ingredient perillós, en aquest cas, era la substància benzè, un líquid incolor que, a més, és altament inflamable.

Els efectes secundaris del benzè són somnolència, mareig i pèrdua del coneixement si s’inhala; una exposició més prolongada pot provocar efectes nocius sobre la medul·la i els ossos, i pot provocar anèmia així com leucèmia. Des de l’empresa van compartir la llista completa dels productes afectats, la majoria dels quals no es podien adquirir a Espanya en botigues físiques, però sí per internet, per la qual cosa no es podia descartar que alguns d’aquests xampús hagin arribat fins i tot a Catalunya.

Unilever va oferir la possibilitat de recuperar els diners a les persones afectades per la sanció, sempre que poguessin justificar la compra del producte amb el codi d’identificació de l’ampolla.