L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha alertat de la presència de salmonel·la en un lot d’hamburgueses de la coneguda marca sevillana “Hamburdehesa”. Concretament, els productes afectats estan elaborats amb carn de vedella i corresponen al lot 300995 de les “Buguer meat Hamburdehesa – Novilla de la Dehesa”. Als paquets hi figura com a data de caducitat 02/12/2022.

Segons la informació de l’AESAN, aquest lot d’hamburgueses només s’ha venut a Andalusia, la Comunitat de Madrid i Ceuta. No es descarta que s’hagi pogut arribar a vendre a altres llocs i el fabricant ja ha procedit a la seva retirada del mercat. En el cas d’Andalusia, la Conselleria de Salut i Consum de la Junta ha especificat que s’havien distribuït en botigues Carrefour de totes les províncies, excepte Jaén. També en establiments com Maxico, El Jamón o Cash Lepe a les províncies de Cadis, Sevilla, Huelva i Màlaga.

Les autoritats recomanen anar al metge en cas de presentar símptomes de salmonel·losis

Les autoritats sanitàries han recomanat a tothom qui hagués adquirit el producte que no el consumeixi per evitar que el bacteri posi en risc la salut de la persona i el torni al punt de venda on el va adquirir. En cas que ja s’hagi consumit, les institucions recomanen anar a un centre de salut si es presenten símptomes de salmonel·losis entre les 12 i les 72 hores posteriors a la seva ingesta. Aquests símptomes poden ser diarrea, vòmits, rampes abdominals, febre o mal de cap. Els grups amb major risc de patir la malaltia són els nens petits, les persones grans i les persones amb el sistema immunitari debilitat.

De moment, des de la Conselleria de Salut i Consum de la Junta d’Andalusia no es té constància de cap cas de salmonel·losis vinculat a aquesta alerta sanitària. “De moment no tenim coneixement del salt humà i l’important quan salta l’alerta alimentària és que funciona el sistema, els sistemes d’alerta funcionen i els sistemes de control funcionen”, ha explicat la consellera Catalina García als mitjans de comunicació.