L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha alertat de la presència de listèria en un embotit de carn de porc venut sota la marca Susaeta. El Departament basc de Salut ha informat de la retirada de tot el producte comercialitzat abans del passat 19 de desembre, ja que tots els lots estaven contaminats. Es tracta d’articles que es venien en paquets de 100 grams.

Segons les autoritats basques, la presència de listèria en aquest embotit es va detectar en els controls que fan els operadors de la planta alimentària dins els plans de Seguretat Microbiològica dels Aliments. De moment, no es té cap constància de casos de listeriosis relacionats amb aquesta alerta, tot i que es manté una vigilància davant qualsevol cas sospitós. Inicialment, els productes s’hauria comercialitzat a Castella – la Manxa i Andalusia, encara que no es descarta que pugui haver estat distribuït a alguna altra comunitat autònoma.

carn porc susaeta listeria
Imatge de la carn de porc de la marca Susaeta contaminada amb listèria. / Foto: AESAN

Es recomana a les persones que l’hagin pogut comprar, que s’abstinguin de consumir-lo i el retornin al punt de venda. Aquelles persones que l’hagin pogut consumir haurien d’acudir a un centre hospitalari en cas de patir algun dels símptomes compatibles amb la listeriosi com són la febre, el mal de cap, els vòmits o la diarrea. El consum de productes contaminats amb listèria pot ser molt perjudicial per a la salut, especialment per persones immunodeprimides, embarassades o pacients oncològics.

Alerta sanitària per presència de metall en pastissos gelats

En les últimes hores, des d’AESAN també emès una altra alerta alimentària per la presència de trossos de metalls en pastissos congelats. Concretament, els productes afectats són el pastís de xocolata i el pastís d’ametlles de la marca Daim i que només es comercialitzen exclusivament als establiments d’Ikea. El lot afectat és el L2140, amb una data de caducitat el 18-11-23, en format de 400 grams. Ha estat venut pràcticament en la totalitat de les botigues de l’empresa sueca a Espanya.