Des de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) han alertat de la presència de trossos de metalls en pastissos gelats comercialitzats per la famosa empresa sueca Ikea. Els productes afectats són el pastís de xocolata i el pastís d’ametlles de la marca Daim, fabricada per la companyia Almondy, segons han donat a conèixer les autoritats sanitàries de Suècia a través de la Xarxa d’Alerta Alimentària Europea (RASFF).

El lot afectat és el L2140, amb una data de caducitat el 18-11-23, en format de 400 grams i venut exclusivament a Ikea. L’alerta sanitària s’ha pogut saber pels autocontrols de l’empresa Ikea Food Supply AG, el vessant de la companyia sueca dedicada als productes alimentaris, que ha comunicat la incidència a les autoritats competents per no posar a disposició de la població aliments que poguessin esdevenir perillosos.

pastis ikea
Imatge del pastís de xocolata afectat per la presència de metall. / Foto: AESAN

Els pastissos s’haurien venut a la majoria d’establiments Ikea d’Espanya

Els productes afectats s’haurien distribuït per diferents països d’Europa, entre ells Espanya. Concretament, els pastissos amb trossos de metalls s’haurien venut als establiments Ikea d’Andalusia, Aragó, Astúries, les illes Balears, les illes Canàries, Catalunya, Castella i Lleó, el País Basc, Galícia, Madrid, Múrcia i la Comunitat Valenciana. La informació ja ha estat traslladada a les autoritats competents de cada lloc perquè s’assegurin que el producte ha estat retirat del mercat.

A hores d’ara, no s’ha registrat cap cas a Espanya relacionat amb aquesta alerta alimentària i els dolços ja han estat retirats de la venda al públic. Des d’AESAN recomanen que, en cas d’haver-los comprat i tenir-los a casa, no els consumeixin i els retornin al seu punt de compra. En cas de ja s’hagués pogut consumir, cal anar a un centre hospitalari si es té malestar i avisar-ho a les autoritats.