Amb carrers encara bloquejats per la neu i sense superar totes les destrosses que ha deixat la borrasca Filomena al país, l'Agència Estatal de Meteorologia torna a alertar per una nova onada de fred que afectarà més de 30 províncies.

Lleida, Girona i Barcelona, en alerta per fred i Girona s'enfronta a forts vents.

Alerta per la nova onada de fred

Després de la borrasca que ha deixat nevades històriques a Madrid i a cotes baixes en zones de Catalunya, i d'haver registrat les temperatures més baixes mai mesurades, arriba una nova onada de fred.

La calma generada per l'anticicló que cobreix la península des de l'oest provoca que les temperatures continuïn sent molt baixes, com a seqüela del fred que va deixar Filomena, especialment en zones on encara queda neu a terra.

Emergències Madrid neu 2021 / Europa Press

La neu a terra i la calma del clima mantenen gelats els llocs més afectats per la borrasca / Europa Press

S'esperen gelades fortes a l'interior i on es van registrar nevades importants. Les temperatures nocturnes poden descendir fins als -12 °C.

L'Agència Estatal de Meteorologia, AEMET, alerta del fred i vent que es registrarà durant el dia d'avui. Les baixes temperatures posaran en risc totes les províncies d'interior de la península, així com la costa de Llevant.

Catalunya sota zero

A Catalunya, Barcelona, Lleida i Girona seran els més afectats pel fred, amb alerta taronja a totes les comarques.

A l'Empordà i a les comarques del Baix Ebre, es registraran intervals de vent fort, de fins a 80 quilòmetres per hora.

D'altra banda i a conseqüència del vent, s'avisa de fort onatge a la costa de Tarragona, i s'activa alerta per grans onades a Girona.

La resta de regions catalanes també registraran vents, encara que a ratxes més febles.

Neu Priorat 2021 / Carolina Monreal

Les comarques catalanes en alerta de nou per nevades i temperatures sota zero / Carolina Monreal

Lentament, les temperatures tendiran a pujar a partir de diumenge i es preveu el final d'aquest episodi de temperatures anormalment baixes durant les jornades de dimarts vinent i dimecres.

Aquests dies s'esperen ascensos de temperatures amb l'entrada d'aire temperat que portarà un nou front atlàntic, que entrarà a la península per l'oest i l'escombrarà cap a l'est.

Els trucs per superar la nova onada de fred sense contratemps

La neu i el fred ens han deixat amb imatges virals d'escultures poc ortodoxes, gossos amb trineu i esquiadors al centre de Madrid.

Neu Madrid 2021 / Europa Press

Imatges de persones fent esquí al centre de Madrid durant el temporal es van fer virals / Europa Press

Fora de les bromes, el clima extrem que ha viscut el país en l'última setmana, ha generat problemes logístics com talls de llum de més de 12 hores i pobles incomunicats.

I altre dels elements més soferts del temporal han estat els vehicles. Des del perill que es congeli el combustible fins al risc de fractura del parabrisa pel gel.

Però per a tot problema hi ha un truc: la Guàrdia Civil ha difós un remei casolà per treure el gel del parabrisa sense ratllar-lo ni fracturar-lo.

I per al combustible cristal·litzat, també hi ha solució fàcil.