Aquest mes de gener passarà a la història i no només per l'espectacular nevada de la borrasca Filomena sinó també com el més fred de les últimes dècades. La propera matinada, farà un fred que pelarà. Les temperatures tocaran fons amb mínimes de fins a -30ºC.

Perillosos canelobres de gel a les teulades

Que ningú es pensi que això s'acaba! De moment, no tornarà a nevar a cotes baixes però els mapes del temps diuen que podria tornar a passar abans d'acabar aquest mes de gener. De moment, el fred manté intacta la neu i les plaques de gel que ens ha deixat la Filomena, les temperatures toquen fons i veiem espectaculars i perillosos canelobres penjant de les teulades de pobles com Arnes o Horta de Sant Joan, a la Terra Alta.

Candelabros en Horta de Sant Joan, ola frío Filomena 2021 / Anna Ferràs ACN

Molts pobles de la Terra Alta com Horta de Sant Joan s'han despertat aquest dimarts amb aquests canelobres de gel / Anna Ferràs_ACN

Ens pelarem de fred tot el mes de gener

De fred, en tenim per dies i, de fet per unes quantes setmanes més! Tot i que sentireu que les temperatures pujaran una mica entre demà i dijous (certament, les temperatures presentaran petits alt-i-baixos i seran un pèl més suaus de dia a la costa i en zones altes) però, en general, farà molt de fred i l'ambient serà terriblement gèlid les 24 hores a Lleida per culpa de la boira persistent i gebradora. A les fondalades, tot i que en alguns casos també farà sol, l'aire fred estancat mantindrà els termòmetres enfonsats.

Catalunya sota zero amb mínimes de -28ºC

Aquesta matinada ja hem tingut temperatures espectacularment baixes a tot Catalunya amb mínimes de -16ºC a Das, -10ºC a Tornabous i Seròs, -9ºC a Sant Martí de Riucorb, el Poal i les Borges Blanques, -7ºC a Lleida i a Vinebre, -1ºC a Girona, 0ºC a Tarragona i 4ºC a Barcelona. A Catalunya, aquesta nit, la temperatura més baixa s'ha registrat al Clot del Tub de la Llança, al Pirineu, amb -28ºC.

Bombers quitando nieve Horta de Sant Joan / Bombers

Els Bombers netejant, aquest dimarts, l'accés al consultori mèdic d'Horta de Sant Joan / Bombers

-4ºC a l'Empordà i -3ºC a la platja del Baix Penedès

Atenció perquè en algunes zones de la costa els termòmetres també han caigut per sota dels zero graus. És el cas de Sant Pere Pescador, a l'Alt Empordà, amb -4ºC, o d'alguns municipis del Baix Penedès com Cunit amb una temperatura mínima de -3ºC. Aquests dies, famílies senceres s'han quedat sense llum, aigua calenta ni calefacció i s'han hagut d'escalfar als cotxes. Fins i tot, s'han vist iglús en alguns pobles de Lleida.

-30ºC molt a prop de Catalunya

En altres zones de la península el fred és encara més insuportable amb les temperatures més baixes dels últims 20 anys. La mínima més baixa d'aquesta matinada s'ha registrat a pocs quilòmetres de Catalunya: -29,9ºC a Royuela (Terol). Es tracta d'un poble de poc més de 200 habitants, situat al sud-oest de la província i que només està a 1.220 metres sobre el nivell del mar. La nit més freda d'aquest dimarts s'ha registrat a aquest poble que només està a 147 km en línia recta de Catalunya. Per carretera, des de La Sénia (Montsià) hi ha 242 km i tres hores i mitja en cotxe.

Cerveza nieve / Twitter @bailia 1966

Royuela (Terol) ha registrat la temperatura mínima més baixa d'aquest dimarts amb -29'9ºC / Foto d'arxiu temporal Filomena Twitter @bailia 1966

Quan tornarà a nevar a cotes baixes?

Les previsions a llarg termini s'han d'agafar amb pinces però, si es compleix el que pinten alguns models meteorològics ara mateix, podríem tenir una altra onada de fred amb neu a cotes baixes al voltant del divendres, 22 de gener. La inestabilitat podria augmentar a partir del dijous, dia 21, a la tarda i les temperatures tocarien fons el cap de setmana 23 i 24 de gener. Lògicament tot això ho haurem d'anar confirmant els propers dies i setmanes.

Lleida, boira gebradora i sota zero tot el dia

Mentrestant, el que sí garantim és un gener molt fred. Com dèiem, demà pugen una mica les temperatures però no a tot arreu (a Lleida hi haurà més boira i, per tant, farà més fred amb temperatures sota zero pràcticament tot el dia). Les temperatures tornaran a baixar divendres i dissabte, podrien ser més suaus dilluns i dimarts però la tònica general d'aquest mes de gener serà el fred! Acabarem tips de baixes temperatures.

Perillen les oliveres: els pagesos demanen al Govern que es "posi les piles"

Atenció perquè els pagesos alerten que si el fred s'intensifica i dura gaires dies, els danys a les oliveres seran similars als de l'any 2001.

Peligran los olivos por la nieve y el frío, Vinaixa (Lleida) / Oriol Bosch_ACN

Els pagesos alerten que si el fred s'intensifica podria matar les oliveres (com aquestes de Vinaixa, a les Garrigues) com va passar l'any 2001 / Oriol Bosch_ACN

Unió de Pagesos demana al Govern que es "posi les piles" i es faci càrrec d'una situació "greu" després de les nevades. Així, perillen les oliveres de les Garrigues, sud del Segrià, l'Urgell, la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. Aquests arbres no suporten gaires dies seguits amb temperatures de més de sis graus sota zero, ja que l'olivera és mediterrània i el fred li acaba provocant la mort.