Els Bombers de la Generalitat treballen amb 23 dotacions per controlar i extingir un incendi agrícola originat a la comarca de la Terra Alta, a Tarragona. L'incendi, les causes del qual es desconeixen encara, s'ha iniciat prop de les set de la tarda, i el cos de Bombers continua treballant-hi. 

El cos de Bombers de la Generalitat ha rebut l'avís d'incendi a les 18:47 de la tarda. Les flames s'han originat en un entorn agrícola, al paratge dels Abeuradors del municipi de Vilalba dels Arcs (Terra Alta, Tarragona), i han provocat una gran columna de fum. L'incendi crema en una zona de barrancs i els Bombers estan efectuant les tasques de control i extinció per tal d'evitar que el foc escapi d'aquesta zona. En un primer moment, les dotacions desplaçades fins a la zona eren 21, que després han augmentat a 24. D'aquestes, set són dotacions aèries, i els Bombers d'Aragó efectuen tasques de suport amb una dotació aèria. 

L'incendi s'està controlant amb èxit i no hi ha víctimes

Tal com han confirmat les fonts dels Bombers a ElCaso.cat, l'incendi no ha provocat cap víctima de moment, i està essent controlat amb èxit, però encara no s'ha aconseguit apagar. Tot i que no es descarta cap hipòtesi, per ara els especialistes no poden confirmar si es tracta d'un incendi provocat o si, per contra, les seves causes han estat naturals, donades les altes temperatures registrades aquest cap de setmana. 

Les flames afecten la vegetació agrícola i forestal

Segons informa el cos de Bombers, l'incendi, que han aconseguit estabilitzar, afecta principalment l'entorn vegetatiu agrícola i forestal de Vilalba dels Arcs. Les flames han baixat la intensitat, de la mateixa manera que ho ha fet la marinada. Tal com han detallat els Bombers, el focus principal de l'incendi es troba en una zona de cultiu, i el focus secundari, al flanc dret de l'incendi. 

La marinada és el nom que rep el fenomen meteorològic que es produeix quan l'aire del terra s'escalfa molt més ràpid que l'aire provinent del mar, i és freqüent que succeeixi durant la primavera i l'estiu, accentuant-se amb l'augment de les temperatures. 

La Terra Alta, en risc d'incendi 

La Terra Alta és una comarca molt lligada a l'agricultura de secà, ja que la seva orografia així ho permet, tot i no comptar amb cap riu important més enllà de l'Ebre, que és el més proper de la zona, tot i que no arriba a travessar-la. La falta de pluges i la presència d'un terreny muntanyós i sec també fa que la Terra Alta estigui en risc d'incendi quan les temperatures comencen a augmentar. En tenir una geografia i un paisatge molt divers, el risc d'incendi varia segons la zona de la comarca. Per ara, la comarca presenta un risc d'incendi moderat; no obstant això, a partir de demà la comarca figurarà dins el mapa Pla Alfa en el primer nivell. El nivell u del Pla Alfa consisteix, principalment, a prioritzar la vigilància dels incendis forestals, controlant les columnes de fum dels entorns forestals i obligant a apagar-les en cas que presentin perill.