L'Institut Nacional de Ciberseguretat alerta d'una nova campanya de correus electrònics falsos amb virus malignes que es fan passar per Vodafone.

Així et hackegen el mòbil des del correu electrònic

INCIBE, l'Institut Nacional de Ciberseguretat, amb seu a León, ha detectat aquest dimecres una nova campanya de correus electrònics suplantant la identitat de Vodafone.

Aquest mètode, anomenat phising, té per objectiu infiltrar virus als mòbils, ordinadors o tauletes des dels quals es descarrega el fitxer adjunt amb l'enllaç que envien.

En aquest cas, els correus electrònics semblen provenir de la companyia telefònica Vodafone, que informa que hi ha una suposada factura pendent de pagament i que, clicant en l'enllaç, s'ha de descarregar l'arxiu i executar-lo per poder pagar-la.

INCIBE alerta sobre una estafa a través de Vodafone

En cas de veure's afectat per aquest intent d'estafa i hackejo, els usuaris que hagin rebut el mail i hagin polsat l'enllaç per descarregar l'arxiu, però sense executar-lo, possiblement no han estat infectats.

Per eliminar l'amenaça només cal suprimir l'arxiu, que serà a la carpeta de descàrregues, i enviar el correu a la paperera de reciclatge.

Vodafone hackejo / INCIBE

Detectat un nou mètode per hackejar ordinadors i mòbils fent-se passar per Vodafone / INCIBE

Però, si s'ha clicat i executat l'arxiu, probablement el dispositiu estigui infectat, i per això s'haurà d'escanejar amb un antivirus actualitzat o contactar amb l'Institut Nacional de Ciberseguretat, que està a disposició de la ciutadania en aquest tipus de casos.

Què fer en cas d'infecció per virus malignes

Segons l'INCIBE, per evitar aquest tipus d'infeccions, es recomana verificar que el remitent del correu coincideix amb l'empresa que suposadament l'envia, prestant especial atenció a les adreces que apareixen a la barra de navegació quan es cliquen els enllaços.

vodafone

Sota el nom de Vodafone, es demana de clicar un enllaç que fica un virus en l'ordinador, tauleta o mòbil / Arxiu

A més, abans de donar alguna dada personal o bancària a través d'un enllaç, és millor "recórrer directament a la pàgina web legítima de Vodafone Espanya, verificant que utilitzi canals de comunicació segurs (https) i el seu certificat sigui correcte, per posteriorment confirmar possibles notificacions o en cas de dubte, contactar-hi telefònicament".

També, per sortir de dubtes, es pot contactar amb Vodafone i confirmar si el correu és fals. Per interposar una denúncia és important fer captures de pantalla i obtenir totes les proves possibles de l'engany.