L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (ASEAN) ha fet una alerta i ha demanat a tothom que no consumeixin els fruits vermells congelats d'una coneguda marca de fruita que es ven als Països catalans i a diferents parts d'Espanya. El motiu de l'alerta sanitària ha estat perquè hi ha uns lots infectats amb el virus de l'Hepatitis A que, en el pitjor dels casos, pot provocar malalties mortals.

Es tracta dels lots Fruitberry Mix de la marca Ardo, que s'han distribuït en lots de 2,5 i 1 quilos. Aquest producte, que conté maduixes, nabius i gerds congelats, s'ha distribuït a Catalunya, al País Valencià, a les Illes Balears, al País Basc, a Andalusia, a Múrcia i a Castella i Lleó en lots que venen des de Bèlgica.

Fruta infectada hepatitis / ASEAN
 Fruitberry Mix de la marca Ardo / Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (ASEAN)

L'ASEAN demana no consumir un lot de fruites que té hepatitis A

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (ASEAN) ha demanat a tothom que hagi comprat aquests productes, que no el consumeixin, ja que pot ser perjudicial per a la salut. Afortunadament, de moment, no hi ha constància de cap persona infectada per hepatitis A per culpa de menjar aquestes fruites.

Investigació oberta per saber com s'ha infectat el producte final

Hi ha una investigació oberta per esbrinar com s'ha infectat el producte final. La hipòtesi més probable és que un dels manipuladors d'aliments estigués infectat d'hepatitis, hagués defecat sense rentar-se les mans correctament i, posteriorment, hagi tocat les fruites. En tractar-se d'un producte congelat, l'hepatitis A queda "atrapada" en un període de temps més llarg.

Què provoca l'hepatitis A i com és de greu

Segons explica l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'hepatitis A provoca una inflamació del fetge i que provoca simptomatologia de moderada i greu, depenent de cada cas. En la gran majoria de casos, les persones infectades es recuperen sense seqüeles, però un petit percentatge, concretament el 0,5% dels infectats, mor per culpa d'aquesta malaltia.

Els símptomes de contagi de l'hepatitis A

Els símptomes de l'hepatitis A son diversos i van des de febre, mal de cap, nàusees, mal de panxa, diarrea, pèrdua de la gana, orina fosca i pell groga, entre altres. Si tens aquests símptomes i has consumit els lots de Fruitberry Mix de la marca Ardo, ves immediatament al metge.

Alerta alimentària per uns bolets venuts a Catalunya que contenen una substància tòxica

Aquesta no ha estat l'única alerta alimentària que ha emès l'ASEAN en els darrers dies. També ha demanat que no consumeixin els bolets de les següents marques i lots de 180 grams: El Agricultor, Emperatriz, Huerta Real, Boletus, Lierni i Radvi; amb referència ES2022/248, número de lot 02/02/2021 i data de consum preferent 02/02/2026, que es ven en un pot de vidre amb el nom "Bolets fregits en oli d'oliva". El motiu de l'alerta ha estat que han detectat una toxina que pot ser perillosa pel consum. Així doncs, tothom qui tingui un dels lots infectats, que el retorni al lloc on l'ha comprat i que no el consumeixi.