Les noves tecnologies impliquen progrés. En una societat en la qual internet i els telèfons mòbils han arribat per quedar-se ens hem d'adaptar a noves maneres de viure i, per desgràcia, a nous enganys i estafes a través de plataformes digitals o aplicacions.

La popular app de Facebook, WhatsApp no és l'excepció en aquest aspecte. L'aplicació de missatgeria instantània pot utilitzar-se per a moltes tasques diferents i, per desgràcia, hi ha algunes persones que s'aprofiten de la seva popularitat per enganyar-ne d'altres i lucrar-se a través d'estafes i estratagemes.

És molt important conèixer què es pot fer amb WhatsApp i quina informació mai no hem d'enviar a través de l'aplicació a ningú. Les dades personals poden ser molt comprometedores i si cauen a males mans ens poden suposar un maldecap important, com una gran pèrdua de diners o alguna sanció.

La nova estafa de WhatsApp

Des de l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE) han advertit a través de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI) que han detectat dos nous fraus a través de l'aplicació WhatsApp. Segons la seva investigació ambdós podrien estar relacionats.

El primer d'ells consisteix a extorsionar la víctima a través de diversos missatges enviats als seus contactes en els quals alerten que la persona ha sol·licitat diversos préstecs i no els paga. Es tracta d'un sistema difamatori.

Hackers

Hacker / Pixabay

El segon és una mica més perillós que el primer. En ell els delinqüents suplantaran la identitat de la víctima per parlar amb els seus contactes, l'objectiu és demanar-los diners justificant-ho amb una causa extrema. Poden fer-ho accedint al telèfon de la víctima o copiant les seves dades com el seu estat i la seva fotografia amb un número internacional per evitar ser detectats fàcilment.

Les autoritats adverteixen als usuaris de WhatsApp que no realitzin cap transferència bancària sense contrastar totalment que es tracta d'un missatge real. També cal anar amb compte i contactar amb qualsevol persona que ens faci una sol·licitud de transferència a favor seu per una altra aplicació trucant-li per confirmar si aquesta operació ha estat executada per l'altra persona.

Què he de fer si he estat estafat?

En el cas d'haver estat víctima d'una d'aquestes estafes és recomanable guardar qualsevol mena de prova que hem estat enganyats, correus, converses, captures de pantalla, etc... També ens haurem de posar en contacte amb la policia i la nostra entitat bancària.

Per reduir considerablement aquest tipus d'estafes és convenient tenir instal·lat un bon antivirus a tots els nostres dispositius electrònics com ordinadors, tauletes o telèfons mòbils. Aquest tipus de programes poden eliminar el codi maliciós, per la qual cosa estarem molt més segurs.

També és recomanable que els nostres dispositius estiguin protegits per contrasenyes, fins i tot es recomana utilitzar aparells que es desbloquegin amb l'empremta dactilar. A més, les haurem d'actualitzar constantment perquè altres persones hi puguin accedir fàcilment.